25. června 2016 • 14:00

4 základní rybářské techniky lovu

Autor: jitka janoušková
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Začínáte s rybařením? Pak se vám mohou hodit    informace o tom, jakými technikami se dají ryby lovit. Ty základní jsou čtyři a všechny je možné použít bez ohledu na to, zda chytáte   na rybníku nebo na řece.



1. Plavaná (na „lehko“)

Lov na plavanou je technika, která patří k těm nejzákladnějším. Z hlediska vybavení je také jednou z jednodušších. Základem je splávek držící nástrahu v konkrétní hloubce. Ten slouží také jako signalizátor oznamující úspěšný lov. Dalším vybavením při této technice je samozřejmě prut, háček, podběrák a vlasec. Ten se může lišit svou silou. Pokud je tenký, je pro ryby neviditelný, ale zdolání velké ryby může vést k jejímu velkému vyčerpání a následnému úhynu.

Foto Shutterstock

2. Položená (na „těžko“)

Lov na položenou znamená umístění nástrahy na dno. Zde se udržuje vlastní vahou nebo pomocí zátěže (olovo, olůvko). Podobně jako plavaná technika patří k těm jednodušším. Nejčastějším signalizátorem záběru bývá tzv. policajt (čihátko). Lov na položenou je nejčastěji praktikovanou lovnou technikou na českých vodách. Na položenou lze lovit prakticky celé spektrum rybích druhů. Položená patří mezi nejefektivnější lovné metody. Stejně jako u plavané doporučujeme zvážit poměr ryba a síla vybavení.

Foto Shutterstock

3. Přívlač

Přívlač je určena pro lov dravých ryb, jako jsou štiky, candáti, sumci či okouni. Vyžaduje pohyb nástrahy tak, aby napodobovala pohyb přirozené potravy dravce. Samotné nástrahy bývají umělé a připomínají malé rybky – jedná se o tzv. woblery, třpytky, rippery, jigy, twistery a mnoho dalších. Je však možné také použít mrtvé rybky. Přívlač můžeme na základě váhy nástrahy rozdělit na dvě kategorie - lehkou a těžkou. Lehkou přívlačí lovíme menší dravce, jako okouny, pstruhy, siveny, menší štiky a candáty. Na těžkou přívlač používáme tvrdší pruty. Samotná tuhost prutu je přímo úměrná lovené rybě a použité nástraze. Například pro lov sumců  se používají skutečně tvrdé pruty s vrhací zátěží nad 100 g.

Foto Shutterstock

4. Muškaření

Jedná se o nejpokročilejší techniku. Rybář se při ní obvykle pohybuje ve vodě, takže nezbytnou součástí vybavení bývají brodicí kalhoty (broďáky). Nepoužívá se žádný splávek ani zátěž. Základním vybavením muškaře je muškařský prut a naviják, muškařská šňůra a návazec. Jako nástraha je používána umělá muška, napodobující jednotlivá vývojová stadia hmyzu. Na tomto základě lze i pojmenovat tři základní druhy muškaření: suché (muška plave na hladině), polosuché (muška plave ve vodním sloupci nebo těsně pod hladinou) a mokré - lov na nymfu (lov na zatížené mušky u dna). Na mušku lze ulovit mimo klasické ryby, jako je pstruh, siven, lipan, tloušť, bolen, i třeba kapra, štiku, candáta a další druhy ryb.

Články odjinud


Články odjinud