5. srpna 2016 • 10:00

Splněný sen krotitele peřejí

Autor: red
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poslední možný pokus. A vyšlo to! Vodní slalomář Jiří Prskavec si účast na olympiádě v Riu zajistil až v pátém závodě domácí nominace. Porazil i stříbrného z OH v Londýně 2012. Splnil se tak jeho dlouholetý sen závodit pod pěti kruhy. Stejně jako jeho otci a trenérovi v jedné osobě, ten tam jako úřadující mistr Evropy i světa rozhodně nejede jako zelenáč jen na zkušenou.



Je to cíl, za kterým šel mnoho let. Tisíce hodin strávených na tréninku, mnoho času, který si mohl užívat s kamarády. Místo toho dřel na vodě. Jen proto, aby se jednou podíval na olympijské hry. Jiřímu Prskavcovi mladšímu se to vyplatilo. Bude závodit v Riu de Janeiro. Když před ním řeknete spojení olympijské hry, okamžitě na vás vychrlí, co se mu pod tímto pojmem vybaví: splněný sen. „Byla to moje největší motivace ve sportu,“ prozrazuje třiadvacetiletý kajakář.

Ve stejném sportu vynikal i jeho otec Jiří Prskavec starší, teď synův trenér. Možná právě při vyprávění tátových zážitků z Her se v potomkovi zrodila touha taky se tam někdy podívat. Právě otec patří k lidem, které úřadující mistr světa obdivuje, i když ho už výsledkově předčil.

Do Ria odletěl téměř dva týdny před začátkem monstr akce. A měl jasno v tom, jak se tam chce prezentovat. „Odjíždím s cílem předvést top výkon. Věřím, že pokud se to povede, bude to stačit na medaili. Jen se neodvážím tvrdit na jakou,“ pronesl Prskavec.

Výprava vodních slalomářů (zleva): fyzioterapeut Tomáš Dvořák, trenér Jiří Pultera, Kateřina Kudějová, Jiří Prskavec, Amálka Hilgertová a trenér Jiří Prskavec st. Výprava vodních slalomářů (zleva): fyzioterapeut Tomáš Dvořák, trenér Jiří Pultera, Kateřina Kudějová, Jiří Prskavec, Amálka Hilgertová a trenér Jiří Prskavec st.Foto archiv Jiřího Prskavce

Mít medaili z olympiády, který sportovec by po tom netoužil? Jeden ze zástupu skvělých českých kajakářů si ale uvědomuje i druhou stranu mince. „Co se týče sportovního hlediska, nejsou olympijské hry asi tak vysoko, protože tam přece jen nemůžou startovat všichni závodníci. Ale každopádně to pro mě znamená hrozně moc a dal jsem tomu všechno,“ narážel na to, že za každou zemi může startovat v každé disciplíně pouze jedna loď. Před čtyřmi lety to byl Vavřinec Hradilek, teď ho přeskočil Prskavec.

Česká medailová naděje už ale nějakou tu olympijskou zkušenost má. Je bronzová a nadějný junior ji získal v roce 2010 na olympijských hrách mládeže v Singapuru. Doteď na mládežnické olympiády rád vzpomíná: „Bylo tam hrozně moc lidí z jiných sportů, úžasná atmosféra a skvělí kamarádi.“

Teď už ho čeká ale úplně jiná jízda, ta opravdová olympiáda. Na brazilský karneval se Prskavec moc těší. Těší se na svůj závod, ale i na ostatní soutěže, které případně stihne zhlédnout. „Nemám nikoho, komu bych nejvíc fandil. Budu přát všem českým sportovcům, aby uspěli,“ prohlásil.

Jeden podnik mimo divokou vodu si ale, pokud to půjde, zvlášť pohlídá. „Chtěl bych vidět závod horských kol. Jejich sportoviště je tam vedle nás a když jsem viděl trať, přijde mi nesjízdná. Takže to bych se fakt chtěl podívat,“ doplnil třiadvacetiletý krotitel peřejí.

Foto archiv Jiřího Prskavce

Největší úspěchy

1.            místo MS 2015

2.            místo MS 2013

1.            místo ME 2013, 2014, 2016

3.            místo ME 2011

1.            místo MS23 2015

Jiří Prskavec
Narozen: 18. května 1993 (23 let) v Mělníku
Disciplína: vodní slalom – singlkajak
Klub: USK Praha
Trenér: Jiří Prskavec starší
Prskavec v Riu:
Neděle 7. srpna: kvalifikace K1
Středa 10. srpna: semifinále a finále K1


 

Články odjinud


Články odjinud