29. března 2017 • 14:34

Jak se dostat do kondice? Přestat mluvit a začít něco dělat, radí Petr Koukal

Prezentace klienta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přísný režim profesionálního sportovce už Petra Koukala netrápí. Po olympijské sezóně pověsil raketu na hřebík. Na gauči u televize ho ale nenajdete. Pořád se udržuje ve skvělé formě a nevidí v tom žádnou velkou vědu. Recept je podle něho jednoduchý. 



Petře, jak se ti daří pár měsíců po tom, co jsi pověsil raketu na hřebík? Máš víc volného času na zábavu? 

Přesně v tom jsem doufal, ale paradoxně mám pocit, že mám ještě méně času než když jsem vrcholově sportoval. Je to především tím, že jsem měl už dlouho rozjetých několik projektů, které jsem stále odkládal s tím, že je dokončím až po kariéře. A nyní to chci všechno stihnout hrozně rychle a všechno dohnat. Jedná se především o projekt mého nadačního fondu STK PRO CHLAPY a také jeden velký projekt badmintonu pro školy a veřejnost. Navíc velmi často přednáším ve firmách a na školách, což mě opravdu velmi baví a naplňuje. Takže čas na zábavu úplně není, ale zároveň je zábavou vše, co dělám.

Jak se ti daří udržovat v kondici, když už nežiješ režimem profi sportovce? 

V zimě především díky běžkám, na které často vyrazím, když někde doprovázím Gabču, občas se dokopu i do posilovny.

Pociťuješ na sobě taky jarní únavu?

Únavu určitě, ale obávám se, že je způsobená náročným programem posledních měsíců a s jarem to nemá nic společného. :-)

Co bys poradil lidem, aby se dostali rychle do kondice?

To je jednoduché. Přestat o všem jen mluvit a začít to dělat! Základem je se hýbat se a zdravě jíst a pít.

Jakým způsobem a jak často ideálně sportovat?

Záleží na cíli, který si stanovíme. Myslím si, že v rámci zdravého životního stylu by stačilo jezdit do práce na kole nebo třeba vystoupit o tři zastávky dřív a dojít pěšky. Nebo třeba nepoužívat výtah, pokud se jedná jen o pár pater. Ideální je podle mě hned ráno nastartovat metabolismus. Krátkým během nebo aspoň procházkou nebo se trochu hýbat alespoň večer po práci.

U sportu je důležitý pitný režim. Čím zapíjíš pohyb ty?

První pomoc je čistá voda. Po sportu mám ale nejradši Birell, což mi přijde jako lepší volba než všechny joňtáky, proteinové nápoje nebo kdejaké limonády. Nealko pivo je chutné, osvěží, není plné cukru a navíc tělu dodá důležité minerály. Dokonce jsem si ho někdy vozil i na turnaje do zahraničí. Ale jelikož jsem na něj byl zvyklý po tréninku, tak mi to přišlo jako logický krok.

Díky moc za dobré rady. Co vlastně plánuješ na jaro a léto? Mohou tě tví příznivci někde potkat?

Určitě se objevím u Pražského maratonu začátkem května, kde ještě rozmýšlím, zda a co poběžím. Především mám ale v plánu velkou preventivní roadshow po středních školách, a na to se velmi těším. Také mě čeká cyklistický etapák “Na kole dětem”. A v  létě bych se pak rád podíval na Aljašku.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud