16. dubna 2014 • 13:27

Škarnitzl má zlomenou ruku, čeká ho minimálně měsíční pauza

Autor: ČTK
Letošní ročník Světového poháru horských kol začal pro českého bikera Jana Škarnitzla velmi nešťastně. Při tréninku na úvodní závod v Pietermaritzburgu už v místě konání měl pád, pochroumal si levou ruku a teprve dnes se dozvěděl, že ji má zlomenou. Účastníka olympijský her v Londýně čeká minimálně měsíční závodní pauza.


Sedmadvacetiletý Škarnitzl spadl hned při prvním tréninku po příletu do Afriky. "Šel jsem obhlédnout trať. Koukl jsem se na skok do zatáčky, viděl jsem tam tři lidi a všichni byli se skokem trošku kratší, tak jsem chtěl skočit dál. Jenže jsem byl dlouhý až moc. Doskočil jsem až do klopené další zatáčky, která mě vykopla. Spadl jsem mimo trať ze svahu mezi velké kameny," popsal dnes novinářům Škarnitzl.

Nijak nepopíral, že se jednalo o jeho chybu. "V tom místě bylo hodně pádů. Pořadatelé tam pak dali žíněnky, ale až na sobotní trénink. Škoda, že tam nebyly od začátku, skončil bych v nich," litoval Škarnitzl. "Ale moje chyba. Je to vždy chyba závodníka. Jsou možnosti, jak to projet. Já byl ale moc rychlý a pak i dlouhý se skokem," dodal Škarnitzl.

Následně kvůli bolavému zápěstí nenastoupil do závodu. To ale ještě nevěděl, jaké budou nakonec následky pádu. "Hned jsem navštívil doktora. Měl jsem posunuté kůstky v zápěstí, doktor mě napravoval. Ruka bolela, otekla mi, ale myslel jsem si, že to je kvůli nataženým vazům. Trošku to bolelo, nečekal jsem ale, že bude ruka zlomená. To mě překvapilo," připustil 12. závodník pořadí olympijského závodu cross country, který ještě v úterý trénoval na silničním kole.

Překvapení přišlo až dnes v nemocnici Na Františku. "U jedné kosti je kus odlomený, druhá je zlomená," přiblížil Škarnitzl. Na týden dostal na ruku dlahu, poté přijde na řadu sádra. "Ještě budeme s lékaři konzultovat, jak se sádra udělá, abych mohl trénovat. Potom budu vědět více; na jak dlouho sádra je a co všechno mohu absolvovat," uvedl Škarnitzl.

Podle reprezentačního trenéra Viktora Zapletala měl přitom skvělou formu, možná životní. "Těžko to posuzovat. Udělal jsem hodně práce. Zátěžové testy ukazovaly, že jsem se výkonnostně posunul a zachoval přitom stejnou váhu. Byl jsem na tom trošku lépe. Ale klíčové je, jak se podaří formu prodat v závodě. Nicméně cítil jsem se dobře," přitakal Škarnitzl.

Přes nepříjemné zranění nehodlá zcela vysadit. Plánuje chodit na trenažér, běhat, zařadí do programu i posilovnu. A chce i na kolo. "Budu si muset najít nějaký dlouhý úsek ve stoupání, po pěkném asfaltu, kde bude šance trénovat. Nejhorší budou pochopitelně nerovnosti a nějaké nárazy," tušil Škarnitzl.

Během rehabilitace půjde přesto forma dolů. "Možná ji utlumíme i trošku cíleně, abychom následně mohli navázat. Důležité je, že mám nohy v pořádku. Sílu lze dohnat jinými způsoby. Neumím odhadnout, na kolik klesnu výkonnostně. Až budu mít šanci naplno využívat ruce, přijde přechodných 14 dnů, pak bych se měl dostat na stejnou úroveň," věřil Škarnitzl.

Články odjinud


Články odjinud