16. dubna 2014 • 13:58

Golfista Lieser se chce soustředit na Challenge Tour

Autor: ČTK
S uzdraveným zápěstím a po vydařené zimě naplněné tréninkem a herní praxí ve Španělsku vstoupí golfista Ondřej Lieser do své druhé profesionální sezony. Chce se zaměřit na turnaje Challenge Tour, druhé evropské ligy, i když musí vždy čekat, zda se mezi startující vůbec vejde. Především pak touží na podzim na třetí pokus projít cutem do finále kvalifikační školy European Tour.


Lieser se stal profesionálem teprve v říjnu 2012 a měsíc poté postoupil do finále kvalifikace o kartu na elitní European Tour, což zopakoval i loni. Ani jednou ale ve specifickém turnaji nepostoupil po čtyřech kolech do závěrečných dvou.

"Letos chci ve finále Q-School v listopadu projít cutem a získat plnohodnotnou kartu na Challenge Tour, to je minimální cíl. Rád bych měl pak jasný kalendář na celý rok dopředu a věděl, že se dostanu na všechny turnaje," stanovil si Lieser metu.

Prvním postupovým cílem je být ve finančním žebříčku Challenge Tour do stovky. Tím by se vyhnul první fázi kvalifikace a hrál by až od druhého stupně. "Ušetřil bych si tak jeden týden velkého stresu a měl dál větší šanci," uvažoval Lieser. Základ umístění do stovky v Challenge Tour chce položit při turnaji této série na Kunětické Hoře u Pardubic. "A pak někde čtyřikrát projít cutem, to by mělo stačit," spočítal si.

Snadné to ale mít nebude. Pro letošek má totiž na Challenge Tour omezenou kartu a na turnaje se musí přihlásit a pak čekat, jestli na něj zbude místo. "Vždycky v pondělí a v úterý budu připraven, a když se ozvou, tak hned odletím," řekl. "Doufám, že se na nějaké turnaje dostanu, že jich bude co nejvíc a dokážu se prosadit."

Zkusit si zajistit kartu například z nižšího okruhu turnajů ProGolf Tour či Alps Tour Lieser nechtěl. "Země jako Maroko či Egypt nejsou moje oblíbené, raději jsem se soustředil na dobrou zimní přípravu," řekl dvaadvacetiletý Lieser. Raději sází na listopadovou kvalifikaci. "Baví mě sázet vše na jednu kartu. Nemůžete si dovolit chybu a udržuje vás to zcela v koncentraci. To mě na golfu baví," řekl Lieser.

Dvě předchozí účasti v kvalifikaci o European Tour bere jako zkušenost, která ho posílí. "Takže by mohlo platit do třetice všeho dobrého," usmál se Lieser. Dobře si ale uvědomuje, že to tak nemusí být. "Mluvil jsem s kluky, kteří hráli dvanáctkrát a neprošli. Spousta dobrých hráčů se na tour nikdy nedostala," doplnil Lieser.

Díky tomu, že se konečně zbavil bolesti v zápěstí, absolvoval zimu ve španělském Costa del Sol. Trénoval a hrál místní sérii ProGecko Tour a občas se mu věnoval i jeho trenér Joaquín Navarro. "Snažil jsem se připravit co nejlíp, byl i hodně na drivingu, což se u mě tak často nevidí. Cítím se hodně dobře a věřím v dobrou sezonu."

Za dva roky se golf vrátí na program olympijských her. Na Rio de Janeiro 2016 ale Lieser nemyslí. Zatím ani nemá šanci ze světového žebříčku postoupit a speciálně se na to zaměřovat nebude. "Neumím si to představit. V hlavě to nemám," řekl.

Články odjinud


Články odjinud