16. dubna 2014 • 14:39

Hokejovou reprezentaci doplní útočník Sparty Rolinek

Autor: ČTK
Hokejovou reprezentaci posílí v přípravě na mistrovství světa útočník Tomáš Rolinek ze Sparty. K národnímu týmu se připojí stejně jako jeho dva kluboví spoluhráči Jakub Krejčík a Jan Buchtele v pátek.


Čtyřiatřicetiletý Rolinek má na kontě více než sto zápasů v reprezentačním týmu. V roce 2010 byl kapitánem na zlatém mistrovství světa v Německu, kde mužstvo vedl Vladimír Růžička, který se k reprezentaci vrátil po nevydařených olympijských hrách v Soči. Rolinek ale v případě, že byl zdravotně v pořádku, pravidelně nastupoval i za Aloise Hadamczika.

"Je to zkušený hráč. Viděl jsem ho teď v zápasech, jak hrál. Je to bojovník, rváč. Je velkým příkladem, jak se bojuje. Takové bojovníky potřebujeme," řekl Růžička.

Naopak k hokejistům, jejichž účast na světovém šampionátu je nejistá, patří útočník Aleš Hemský. Forvardovi Ottawy po sezoně končí smlouva a stane se nechráněným volným hráčem. Může tak upřednostnit řešení své budoucnosti.

"Aleš nemá smlouvu a víte, jak to v zámoří chodí v těchto případech," připomněl jeho otec Petr Hemský, že hráče mnohdy nepustí na šampionát jejich agenti z obavy, aby se jejich klient nezranil a nedostal se do problematické pozice pro vyjednávání o novém kontraktu. Hemský měl navíc poměrně vysokou smlouvu - v této sezoně pobíral plat pět milionů dolarů.

"Tím ale nechci potvrzovat či vyvracet, že nebude hrát na mistrovství světa. Vůbec totiž nevím, jak je on sám dohodnutý s reprezentačním koučem (Vladimírem) Růžičkou," řekl ČTK Hemský. Web iDnes.cz dnes informoval, že Hemský na MS nepojede, a jako zdroj uvedl právě jeho otce. "Takhle jsem to ale neřekl, já nemůžu rozhodovat za Aleše," uvedl Petr Hemský.

Kouč Růžička ještě s Alešem Hemským osobně nemluvil, ale připouští, že jeho start asi není moc reálný. "Kluci ještě nebrali telefon. Taky jsem slyšel, že bude čekat na léto, protože bude mít určitě velký kontrakt. Je zdravý, dřív měl vždycky problémy se zdravím a počká si. Pro nás je to škoda. Uvidíme, jak to dopadne," okomentoval to reprezentační kouč.

Růžička ale věří, že klapne domluva s hvězdným Jaromírem Jágrem z New Jersey. "Na Jardu budeme čekat déle. On si zase potrénuje sám a věřím, že se připraví se dobře. Jsme domluvení, že si zavoláme. Věřím, že se domluvíme, pokud Jarda bude zdravotně v pořádku. A když jsem s ním mluvil, tak byl. Ale může být utahaný," prohlásil.

Počítá s tím, že by Jágr v případě příslibu startu na šampionátu hrál zápasy až tam. "U Jardy není potřeba, aby jel na Euro Hockey Tour do Švédska, je hodně zápasů i na mistrovství světa. Přizpůsobíme se tomu, co mu bude vyhovovat. Potřebuje si potrénovat, odpočinout od zápasů a mít znovu chuť," dodal Růžička.

Články odjinud


Články odjinud