16. dubna 2014 • 18:08

Pro Emmons je hlavní rodina, soustředí se na přípravu na OH

Autor: ČTK
Sportovní střelkyně Kateřina Emmons má za sebou obnovenou premiéru po druhé mateřské dovolené a dvouleté pauze, ale s návratem mezi světovou elitu spěchat nebude. O víkendu se zúčastnila mezinárodních závodů v Berlíně a ví, že potřebuje ještě trénovat. Nechce nic uspěchat, jejím prvním velkým závodem bude tudíž až mistrovství Evropy v roce 2015.


Zjistila, že během soutěže se dostávala do časového tlaku. "Nemám to zažité, takže malinko čekám na povely a déle mi to trvá," vysvětlila v rozhovoru s novináři. "Ale jsem spokojená. Byl to přesně ten závod, který jsem potřebovala, o nic nešlo," řekla.

Vyzkoušela si i nový systém základní části soutěže, který se bude střílet nikoli na celé body, ale na desetiny. Nejlepší trefa tak bude 10,9 a ne 10. "Tím, že já jsem i dřív v hlavě střílela na ty desetiny, pro mě to není takový skok. Jen si na to musím zvyknout, že za každou ránu jsem odměněná a odrazí to aktuální formu," uvedla.

Svou kariéru směřuje k olympijským hrám 2016 v Riu. "Důležité pro mě je si to rozvrhnout, nikam nespěchat," poznamenala. Chce dbát i na své zdraví, neboť po minulém návratu po první mateřské dovolené ji začaly bolet kyčle. "A pak to nebude mít takovou šťávu a odvařím se," bála se.

Vynechá proto nejspíš i některé závody Světového poháru. "Mám všude podporu a věří mi, že se dokážu připravit, jak potřebuju. Takže mám naprostou volnost, nikdo mě nikam netlačí," uvedla.

Emmons, matka pětileté Julie, přivedla loni v červnu na svět syna Martina Henryho. Po prvním porodu se vrátila v dobré formě a před dvěma lety vybojovala stříbrnou medaili na mistrovství Evropy, loni se s manželem americkým střelcem Mattem Emmonsem trvale vrátila do vlasti.

"S dvěma potomky je vše trochu komplikovanější, sport už dávno není na prvním místě," konstatovala. "Takže teď chci, abych byla spokojená, aby mi doma všechno šlapalo, měla jsem čas na děti. Aby první rok a půl Martínkova života proběhl úplně v pohodě. Až bude větší, zase to bude trošku snadnější," plánovala.

Opustila malorážku, v níž byla na OH v Pekingu druhá, a bude se věnovat pouze vzduchovce. "Za ten rok a půl jsem nastřílela padesát procent, co jsem si myslela. Ale myslím, že to jde, že jsem to udělala rozumně," věřila. Poslechne i radu lékařů, že musí začít víc používat hlavu. "A důvěřovat tomu, co jsem se naučila, technice, kterou mám zvládnutou, a objemy musí jít stranou. To už nedoženu," řekla.

Prvotní je ale u ní rodina. "Zatím to jde dobře, ale nikomu nic neslibuju. Vím, jak to s dětmi je. Přední je rodina, stoprocentně," prohlásila. "Je důležitější mít hlavu v pohodě, zkušeností mám dost," dodala.

Články odjinud


Články odjinud