16. dubna 2014 • 23:07

Generální manažer New Jersey Lamoriello chce udržet Jágra

Autor: ČTK
Generální manažer hokejistů New Jersey Lou Lamoriello dal jasně najevo, že by českou hvězdu Jaromíra Jágra rád udržel v kádru i pro příští ročník zámořské NHL. Dvaačtyřicetiletý útočník, který byl se 67 body ze všech 82 zápasů základní části nejproduktivnějším z Ďáblů v sezoně, ale nedokázal je přes svůj příspěvek protlačit do play off, už vícekrát projevil touhu setrvat v týmu z Newarku. Lze tak očekávat, že se obě strany mohou dohodnout na pokračování spolupráce.


"Myslím, že není pochyb o tom, že má za sebou impozantní sezonu," ocenil Jágrovy výkony jednasedmdesátiletý respektovaný šéf Devils. "A stejně tak úchvatná byla jeho oddanost, pracovní morálka a způsob hry, kterým dokáže a chce stále hrát. Takže je jasné, že ho tady chceme mít samozřejmě zpátky," prohlásil Lamoriello pro deník Star-Ledger. "Jediným důvodem, proč by si někdo třeba měl myslet opak, je, když upřednostní jeho věk před tím, co opravdu dokázal," zdůraznil.

Nejproduktivnější Evropan v historii slavné ligy překročil během sezony díky 24 gólům a 43 asistencím několik mezníků. V současnosti mu patří šesté místo historických tabulek kanadského bodování. "Měl mimořádný rok. A já moc dobře vím o tom, že by se chtěl vrátit k nám," dodal Lamoriello.

Sám Jágr, jenž nescházel v jediném utkání dlouhodobé části, přitom naznačil víru, že může být i přes svůj věk ještě lepší. "Dostávám sám sebe pod velký tlak. Ale chci být tím hráčem, který táhne ofenzivu. A cítím, že na to mám stále dost talentu, abych to zvládl," podotkl Jágr. "Pokud bych se vrátil, věřme, že budu mít ještě lepší čísla a pomohu týmu k postupu do play off. Takový je můj cíl," prohlásil.

Stejně jako Lamoriello by ho rád měl na střídačce i kouč Peter DeBoer. "Moc rád bych s ním opět pracoval. Byl jedinečný," řekl obdivně DeBoer, ačkoli současně přiznal, že na začátku sezony úplně netušil, do čeho jde. "Nevěděl jsem, co mohu čekat. Bylo to snad o tom, že by v nádrži mohl mít ještě nějaký benzin. Jenže on překonal všechna má očekávání a nepochybuji o tom, že totéž zvládne i příští rok," řekl pětačtyřicetiletý DeBoer a přidal i zajímavý poznatek.

"Nezdá se mi, že by šel nějak výkonnostně dolů. Myslím, že sám cítí - a já s ním souhlasím - že dokázal vytvořil neskutečně moc šancí pro sebe nebo pro své spoluhráče. Kdybychom jich dokázali alespoň o trochu více zužitkovat a přidat pár gólů, nepochybuji o tom, že mohl ještě další věci v této sezoně přidat," litoval DeBoer, že jeho svěřenci zůstali mimo boje o Stanleyův pohár.

Jágr připustil, že by rád hrál v týmu, jenž má šanci hrát v play off, současně ale ví, že takovou záruku v celé soutěži lze těžko hledat. "Rozdíl mezi mnoha týmy, které play off udělají, a těmi, které nikoliv, je jen malý. Velmi malý. Play off vám uteče třeba jen o tři nebo čtyři body. A když se podíváte na program 82 zápasů a popřemýšlíte o zápasech, které jste prohráli a mohli zrovna tak vyhrát... Takových je možná třeba deset, což dělá dvacet bodů," přemítal Jágr.

Olympijský vítěz z Nagana si okolí obvykle získá i svou povahou. Přes smutek z předčasného konce sezony opět pobavil zámořské novináře odpovědí na otázku, jaké bude tedy jeho rozhodnutí pro příští ročník. "Budete první, kdo to bude vědět. Zavolejte mi prostě na můj mobil." A jaké jim dal číslo? "Star (hvězda) 68," řekl Jágr.

Články odjinud


Články odjinud