17. dubna 2014 • 21:51

Hokejisté ani počtvrté v EHCh nezaváhali a porazili Nory 5:1

Autor: ČTK
Čeští hokejisté zvládli bez potíží i čtvrtý zápas přípravné série Euro Hockey Challenge a porazili v Havlíčkově Brodu Norsko 5:1. Branky týmu kouče Vladimíra Růžičky vstřelili Tomáš Nosek, Jakub Valský, Bohumil Jank, Martin Zaťovič a Tomáš Zohorna. Zbývající dva duely v EHCh čekají Čechy příští týden v pátek a v neděli ve Švýcarsku.


"Povedlo se nám dát zase v první třetině dva góly a tím jsme se udrželi v klidu. Hráli jsme velice dobře. Vždycky je to druhé utkání mnohem těžší, jsem rád, že se nám povedlo. S dosavadními zápasy s Dánskem i Norskem jsme spokojení. Ale víme, že nás prověří až další už teď se Švýcarskem a pak na Švédských hrách se Švédy, Finy a Rusy," řekl trenér Růžička.

Zápasu předcházela slavnostní chvíle, při níž zástupci českého svazu pogratulovali k nedávným 70. narozeninám trojnásobnému mistrovi světa Františku Pospíšilovi.

Český tým se už v 89. vteřině dostal do vedení. Po levé straně se prosadil až před gólmana Haugena Nosek a blafákem do bekhendu si připsal v sedmém reprezentačním startu třetí branku. Vzápětí zahrozil dorážkou Zaťovič, na druhé straně musel Jakub Kovář zasáhnout lapačkou při šanci Kena Andreho Olimba. Růžičkův výběr ale udával tempo a další možnost měl při přečíslení Filippi.

Norové odolali při trestu Roesta. V 11. minutě už Češi zvýšili, když se Smoleňákovo nahození odrazilo k Valskému, jenž si vylepšil při třetím reprezentačním startu bilanci druhou trefou. Norové se snažili zkorigovat stav při dvou přesilovkách, mezitím měl šanci Zohorna, který ještě hledal Martina Růžičku.

V druhé části se hrálo dlouho bez větších šancí. Až ve 27. minutě se po Mozíkově ráně jen těsně nedostal k dorážce Nosek. Vzápětí při Skröderově trestu po Zaťovičově přihrávce tečoval mimo osamocený Kašpar a pak z úhlu netrefil odkrytou branku Martin Růžička.

Po středečních premiérových trefách hned čtyř hráčů se pak dočkali zápisu mezi střelce další tři čerství reprezentanti. Při vyloučení Bryhnisveena v 35. minutě si najel na Radilovu ideální přihrávku Jank a mohl se radovat na stadionu, kde na střídavý start z Hradce Králové hrál i první ligu. Z dorážky pak zvýšil 70 sekund před koncem druhé části Zaťovič, který rovněž čekal na gól do čtvrtého reprezentačního zápasu.

V úvodu závěrečného dějství měli díky přesilovkám několik možností ke snížení Norové, ale Jakub Kovář vychytal Mathise Olimba, Rindala, Steffena Thoresena i Skrödera. Potom ujel v oslabení Kašpar, ale na Haugena nevyzrál.

Ve 49. minutě se dočkal také při čtvrtém startu první branky havlíčkobrodský odchovanec Zohorna, který byl na konci kombinace Martina Růžičky a Kousala. Závěr nabídl bitvu kapitána Smoleňáka s Öksnesem. "Já jsem byl trošku otrávený, jak nás před brankou osekávají, už to bylo druhý zápas. Vlítli na mě, to se občas stane, to je součást hry," uvedl Radek Smoleňák.

V přesilovce měl ještě šanci Nosek, ale v 59. minutě snížil Ken Andre Olimb v početní výhodě Norů. "Vyhráli jsme, byl to dobrý zápas, škoda toho gólu na závěr, ale každá výhra se počítá," dodal Smoleňák.

Články odjinud


Články odjinud