19. dubna 2014 • 16:04

Kouč Jalonen nastavil ve Lvu tvrdý režim, ale je s ním úspěšný

Autor: ČTK
S nástupem finského kouče Kariho Jalonena na kapitánský můstek lodi Lva Praha pro její cestu vodami KHL byli nuceni hokejisté českého týmu v některých ohledech zatnout zuby a ledacos překousnout. Někteří méně, někteří možná více, i podle toho, jaké zkušenosti už mají v kariéře za sebou. Všichni do jednoho však musejí uznat, že tento krok klubového vedení zafungoval. A brzy by ho mohli naplno docenit - Pražany dělí "jen" tři výhry od zisku Gagarinova poháru.


Čtyřiapadesátiletý rodák z Oulu převzal Lvy v první polovině října, kdy nahradil na pozici hlavního trenéra Václava Sýkoru, ten však zůstal u týmu jako jeho asistent. Bývalý útočník se zkušenostmi z NHL, kde oblékl dres Calgary a Edmontonu, záhy nastolil tvrdý režim. "U nás teď panuje železná disciplína," připustil již dříve sportovní ředitel klubu Rašid Chabibulin.

Disciplína se přenesla i na led; podobně strojově a bez emocí jako odpovídá Jalonen na pozápasových tiskových konferencích, vystupují jeho svěřenci také při utkáních v závěru sezony. Navíc čím důležitější zápas je na programu, tím spolehlivěji Pražané působí. A mají výsledky, přičemž jejich hru a trenérské vedení ocenil po předchozí sérii s Lokomotivem Jaroslavl i známý kanadský kouč Dave King.

"Pro tým byl příchod pana Jalonena obrovským impulzem. Přinesl zase něco jiného. Je to jiná mentalita. Už pan Sýkora udělal obrovskou porci práce předtím, on to doplnil určitými věcmi. Sedly si pak do sebe jednotlivé lajny, které pan Jalonen pak už nerad měnil a od půlky sezony se to stabilizovalo. Nerad měnil složení, a když byla nějaká zranění, byla další obrovskou výhodou šířka kádru, bylo odkud brát," řekl ČTK kapitán týmu Jiří Novotný.

Sám s Jalonenovými metodami neměl problém. "Už jsem toho zažil a prolezl hodně. Takhle přísné trenéry už jsem měl. Hrál jsem pod trenérem (Kenem) Hitchcockem, který byl v tomto ohledu ještě možná horší," vzpomínal Novotný na působení v Columbusu v NHL. "Pan Jalonen je přísnej, ale jak je vidět, tak to funguje. Disciplína ve sportu musí být, zvlášť pak v tom kolektivním, protože není jednoduché ukočírovat 25 lidí najednou," doplnil Novotný.

Právě Jalonenův nástup do funkce označil za jeden z hlavních důvodů, které dostaly jeho tým až do finále KHL. "I když jsme mezinárodní tým, který je složený hodně z cizinců, tak si myslím, že jsme udělali postupem do finále obrovskou reklamu českému hokeji. Je to vizitka pro celého Lva, který je teprve druhým rokem v lize. A já doufám, že to dotáhneme do vítězného konce," věří Novotný, mistr světa z roku 2010.

"Asi nám to vyhovuje, když jsme až ve finále. To, co po nás pan Jalonen chtěl a stále chce, zjevně funguje. Z mého pohledu bych neřekl, že to bylo nějak přehnaně tvrdé. Každý trenér chce po hráčích něco jiného, očekává něco jiného a on přišel s určitými změnami, po nichž se zvedla naše disciplína, a na tom se odrážela i naše hra," uvedl útočník Petr Vrána.

Jalonen však není nepřístupným tyranem, který by se neohlížel nalevo ani napravo. "Je spousta věcí, o kterých s námi komunikuje, s Jirkou jakožto kapitánem se domlouvají na spoustě věcí. A když to takhle funguje a my sami vidíme, že vyhráváme a šlape to, tak si člověk uvědomí, že něco dělá správně. A hráči to pak o to více respektují," potvrdil Vrána.

Články odjinud


Články odjinud