19. dubna 2014 • 17:58

Baník po trenérské změně konečně vyhrál, Znojmo porazil 4:0

Autor: ČTK
Fotbalisté Baníku Ostrava po trenérské výměně nečekaně ožili a ve 25. kola první ligy zvítězili v Brně nad Znojmem vysoko 4:0. Baník čekal na vítězství patnáct kol a o svém tříbodovém zisku rozhodl odvážnou útočnou hrou. V úvodním poločase se střelecky prosadili Davor Kukec a Tomáš Vengřinek. Po změně stran přidali další dva góly Jan Baránek a Ján Greguš.


Baník zůstal i po dnešním vítězství na posledním místě v tabulce, ale na Slavii, Bohemians 1905 a Znojmo ztrácí už pouhý jeden bod. Znojmo má za sebou už šestizápasovou sérii bez vítězství.

"Naše hra byla dost podobná s předcházejícími zápasy. I v nich jsme se dostávali do šancí, které jsme neproměňovali. Dnes se nám to konečně podařilo, dali jsme tři góly ze standardních situací, což se nám rovněž nedařilo," uvedl po utkání nový kouč Baníku Tomáš Bernady.

Baník v nezvykle červených dresech vstoupil do utkání aktivně a už v úvodní čtvrthodině několikrát zaskočil značně tápající znojemskou obranu. První velkou šanci měl Svěrkoš, jenž snadno pronikl obranou soupeře. Brankář Hrubý se snažil akci zachránit skokem pod nohy ostravského útočníka, který po pádu uviděl žlutou kartu za filmování. Vzápětí po další hrubce domácích obránců Kukec trefil tyčku a po dalších přímočarém útoku Baníku Vengřinkovu akci zachraňoval Hrubý.

Ostravský tlak zužitkoval v 19. minutě úvodním gólem Kukec. Jeho střelu z trestného kopu nadzvedl ve zdi jeden ze zadáků Znojma, míč se odrazil od břevna a po dalším odrazu od zad Hrubého se dokutálel kousek za brankovou čáru.

"Míč jsem vytlačil na tyčku. Byla to hodně nešťastná situace. Do zápasu jsme vstoupili velmi špatně, nechávali jsme soupeři hodně prostoru," posteskl si brankář Znojma Hrubý.

Znojmo se kombinačně hledalo, útočným akcím chyběla rychlost i přesnost. Jedinou šanci k vyrovnání měl ve 36. minutě nejlepší znojemský střelec Vašíček, který po úniku oklamal i brankáře Pavlenku a jeho střelu stačil před cestou do sítě ještě vyrazit skluzem stoper Baránek. Děravá znojemská obrana nezachytila ve 45. minutě únik Vengřinka, jenž přidal druhou branku.

"Nedokážu říci, v čem je příčina, že se nám proti soupeřům v podobném postavení jako my nedaří. Dostávám tyto otázky často. Před zápasem jsme si řekli, jak budeme hrát. A potom domluvu nedodržíme a dostáváme laciné góly," posteskl si po utkání kapitán Znojma Josef Hnaníček.

Po změně stran se Znojmo částečně zlepšilo, územní převaze ale chybělo přesnější zakončení. Baník k pozorné obraně přidával rychlé protiútoky. Další dva góly však ostravským fotbalistům přinesly rohové kopy. V 63. minutě nechala znojemská obrana hlavičkovat volného Baránka. Devět minut před koncem uzavřel střelecký účet Baníku stejným způsobem Greguš. Znojmo už v závěru zcela rezignovalo.

"Takovým přístupem se o záchranu nehrajeme. Jsme na domácím hřišti a v jeden okamžik leží na zemi tři nebo čtyři naši fotbalisté. Problém je v tom, jak podstupujeme osobní souboje. Každý prohrajeme," posteskl si znojemský kouč Kalvoda, který navzdory současné krizi stále věří v záchranu. "Situaci jsme si sami zkomplikovali. Ve hře je ale ještě 15 bodů. Musíme se pokusit získat nějaké body v Příbrami," dodal kouč Znojma.

poš svd

Články odjinud


Články odjinud