19. dubna 2014 • 18:01

Liberec při premiéře kouče Vavrušky porazil Slovácko 2:1

Autor: ČTK
Fotbalisté Liberce v premiéře pod novým koučem Davidem Vavruškou, který v týdnu nahradil Jaroslava Šilhavého, porazili Slovácko 2:1. Hosté ve 25. ligovém kole vedli po Kerbrově trefě, po změně stran ale srovnal Rajnoch a v 82. minutě z penalty otočil stav Jarolím. Liberec jako třetí tým v samostatné ligové historii překonal metu 1000 bodů a minimálně do neděle se dostal na čtvrté místo tabulky. Slovácko v Liberci ani ve dvanáctém duelu nezvítězilo a zůstalo sedmé.


Liberecký kouč Vavruška po necelých dvou letech znovu usedl na prvoligovou lavičku a udělal několik změn v sestavě. Jen na střídačce nechal Ukrajince Rybalku či Ghaňana Sackeyho a na levý kraj obrany nasadil mladíka Pokorného, který si připsal teprve druhý ligový start.

Liberci se ale v první půli nevedlo. Až na pokus o úvodní nápor hrál nepřesně a lepší bylo Slovácko. V šesté minutě šli hosté do přečíslení, ale Valenta pálil mimo. Pak netrefil prostor mezi tyčemi ani Došek, čekající na 100. gól v české lize.

Ve 22. minutě už tým z Uherského Hradiště vedl. Po centru z pravé strany si zpracoval míč Kerbr a desátým gólem v sezoně potvrdil pozici nejlepšího střelce Slovácka. Stejný hráč v minulém kole zajistil svého týmu výhru 1:0 v Ostravě.

Liberec si první vážnější možnost vytvořil až v 36. minutě, kdy po standardce poslal odražený míč těsně nad Luckassen. Vzápětí na druhé straně zachránil domácí brankář Kovář, který vyškrábl Valentovu teč. Severočeši v závěru poločasu přece jen trochu přidali, Frýdkovu tečovanou střelu musel gólman Heča od bližší tyče vyrazit na roh.

"První půli jsme hráli špatně. Nedostal se na hřiště impulz, který jsme chtěli, aby se tam dostal. Bylo to na zataženou ruční brzdu," řekl Vavruška. "V první půli jsme měli celkem i více ze hry a proměnili jednu ze šancí. Kerbr měl možná na noze gól na 2:0, bohužel nedal a v druhé půli jsme od naší hry upustili," litoval hostující kouč Svatopluk Habanec.

Po přestávce Liberečtí zvýšili aktivitu a začali si vytvářet nebezpečné akce. Především v 52. minutě neměli daleko k vyrovnání. Jarolím dostal ideální zpětnou přihrávku, jenže v gólové pozici přestřelil. Neujala se ani nadějná standardka, po níž mířil Rajnoch hlavou nad.

V 67. minutě už se liberecký stoper dočkal premiérové branky po zimním příchodu do Slovanu a první trefy v české lize od listopadu 2009. Po přímém kopu se prosadil hlavou na zadní tyči.

Šlo o domluvený signál. "Věděli jsme to jen my dva a Pavlas (Pavelka), který byl taky u balonu. Řekl jsem Rajnymu, ať řekne, aby to všichni strhli na přední tyč," líčil Jarolím.

Vavruška poslal na hřiště druhého útočníka Budnika a ukrajinská zimní posila mohla po minutě na trávníku otočit skóre. Ve velké šanci ale zamířila vedle tyče. Přesto nakonec Slovan otočil stav. V 82. minutě fauloval Kuncl jen za cenu červené karty a penalty ve vápně Jarolíma a ten z pokutového kopu nedal Hečovi šanci. "Musím přiznat, že to faul byl," řekl Kuncl.

"Nejsem první ani poslední, co to kopal, když na něj byl faul. Vzpomněl jsem si na to, když jsem bral balon, ale hned jsem to pustil z hlavy," řekl Jarolím. "Minule jsem penaltu dal, vzal jsem to na sebe," dodal.

Kouč Vavruška tak Slovácko porazil stejně jako při své premiéře v Příbrami, tehdy jeho svěřenci zvítězili v Uherském Hradišti 3:2. "Vítězství je důležité pro moji práci. Já jí věřím, ale hráč má v tomhle případě trošku jednodušší myšlení. Zápas se vyhraje, trenér má pravdu. Zápas se prohraje, trenér ji nemá," uvedl Vavruška.

Články odjinud


Články odjinud