10. července 2014 • 07:17

Kdyby to bylo možné, na penalty by šel znovu Krul, tvrdí Van Gaal

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Trenér nizozemské reprezentace Louis Van Gaal po prohraném semifinále mistrovství světa s Argentinou litoval, že nemohl zopakovat trik ze čtvrtfinále, kdy před penaltovým rozstřelem vystřídal brankáře. I tentokráte by nejraději poslal do branky Tima Krula na místo Jaspera Cillessena, ale kvůli zdravotním potížím musel už dříve použít všechny tři střídání.


Ze hřiště šli postupem času Bruno Martins Indi, Nigel de Jong a kapitán Robin van Persie. Na penalty tak v brance zůstal Cillessen. Ten si však neporadil ani s jedním ze čtyř pokusů Jihoameričanů, kteří rozstřel vyhráli poměrem 4:2. Ze 17 penalt, kterým ve své profesionální kariéře čelil, dosud nechytil ani jednu. "Kdybych měl možnost, vystřídal bych jej znovu, ale nemohl jsem," uvedl Van Gaal na tiskové konferenci.

Poté, co v 96. minutě opustil hřiště Van Persie, musel trenér řešit další dilema. Útočník Manchesteru United totiž pravidelně kope první penaltu při rozstřelu. Prostor nakonec dostal obránce Ron Vlaar, jehož nepříliš povedený pokus gólman Sergio Romero chytil.

"Před Vlaarem jsem se ptal dvou hráčů, zda půjdou penaltu kopnout. Nebudu je jmenovat. Vlaar byl ale nejlepším hráčem zápasu a domníval jsem se tedy, že si bude věřit," uvedl Van Gaal. "Když na to dojde, není jednoduché penaltu proměnit," zastal se stopera.

"Nikdy bych se nevzdal zodpovědnosti. Nebyl jsem nervózní, soustředil jsem se, ale neproměnil jsem. Je to těžké, ale je to to, o čem sport je," uvedl Vlaar, který se v utkání blýskl hned několika skvělými obrannými zákroky a měl stoprocentní bilanci v osobních soubojích.

Kromě Vlaara nepřekonal brankáře Romera ani Wesley Sneijder. "Penalty jsou vždy otázkou štěstí. Bolí to tím více, že jsem Romera učil, jak penalty chytat," poznamenal nizozemský stratég, jenž argentinského gólmana trénoval v Alkmaaru.

Budoucí kouč Manchesteru United si i přes neúspěšné semifinále stál za každým střídáním. Martins Indi měl podle něj hodně práce s bráněním Enza Péreze a obdržel i žlutou kartu, navíc nevypadal zdravotně úplně v pořádku a v poločase jej vystřídal Janmaat. Nechtěl také, aby se De Jong, jenž se do sestavy vrátil po zranění třísel, znovu poranil. Van Persie byl vyčerpaný, Huntelaar měl podle Van Gaala větší šanci skórovat. "Ale když nedáte branku, jakékoliv střídání je špatné," dodal.

Van Gaal a jeho svěřenci se nyní musí zaměřit na utkání o třetí místo s domácí Brazílií, které však považuje za nesmyslné. "Tento zápas by se nikdy neměl hrát, říkám to už deset let. Je to nespravedlivé. Máme o jeden den méně na zotavení se než náš soupeř. Nejhorší na tom ale podle mě je možnost, že dvakrát za sebou prohrajete. Z turnaje, na kterém jste dosud hráli úžasně, pojedete domů jako poražení jen proto, že jste ztratili poslední dva zápasy. To nemá se sportem nic společného," konstatoval Van Gaal.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud