14. července 2014 • 08:50

Němci se vykašlali na pravidla, Berlín bouřil zlatou euforií až do rána

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | "Německo!" a "Mistři světa!" znělo v noci na pondělí Berlínem. Euforie vypukla krátce před půlnocí s gólem Maria Götzeho, který v prodloužení rozhodl finálové utkání fotbalového mistrovství světa proti Argentině. Němci odložili přísná pravidla o dodržování nočního klidu a ve světle ohňostrojů a za zvuků trubek vyrazili do ulic velkoměsta oslavit čtvrtý titul, na který čekali 24 let.



Německá metropole se na finálový zápas chystala už od úterní semifinálové výhry národního týmu nad Brazílií. Pro finále se rozšířila zóna pro fanoušky na hlavní třídě mezi Braniborskou bránou a Vítězným sloupem na dvojnásobek oproti zahajovacímu utkání turnaje, takže byla přes kilometr dlouhá.

Příznivci německého týmu oblečení do černo-červeno-zlaté kombinace nebo do bílých národních dresů do ní proudili už od časného nedělního odpoledne, vpodvečer ji pořadatelé museli uzavřít kvůli naplnění kapacity. Plno bylo také v restauracích. Kdo v sobotu sháněl rezervaci stolu na nedělní večer, neměl šanci na úspěch.

VIDEO | Podívejte se, jak finále prožívali fanoušci v Berlíně

Přestože fanoušci před začátkem zápasu neskrývali přesvědčení o naplnění mistrovského snu, samotný průběh utkání vyvolával nervozitu. Nezvykle ztichlým městem se tak nesly při argentinských šancích zděšené výkřiky, zazníval také potlesk při včasných zásazích německé obrany nebo brankáře Manuela Neuera.

V Německu po zisku titulu mistrů světa vypukly bouřlivé oslavy
V Německu po zisku titulu mistrů světa vypukly bouřlivé oslavy

S Götzeho gólem vypukly v Berlíně oslavy. Obyvatelé německé metropole odpalovali ohňostroje v podobné míře jako při příchodu nového roku, z oken se neslo skandování "Německo! Německo!" a "Mario Götze".

A oslavy nijak neoslabovala skutečnost, že do konce zápasu zbývalo ještě šest minut. "Teď už vyhrajeme! Žádné penalty! Jsme mistři světa!" křičel jeden z fanoušků sledující zápas u stánku rychlého občerstvení před berlínským hlavním nádražím.

VIDEO | Na 200 tisíc lidí slavilo titul v nočním Berlíně

Poslední záchvěv nervozity vyvolal u Berlíňanů přímý volný kop Lionela Messiho v závěru nastaveného času. Když střela letěla vysoko nad branku, začali se lidé na ulicích objímat. Závěrečný hvizd rozhodčího odstartoval další ohňostroje, které nepolevily ani téměř hodinu po skončení zápasu.

Po závěrečném hvizdu se také z vymezených zón pro fanoušky vyvalila černo-rudo-zlatá záplava slavících lidí, kteří troubili na trubky, spontánně se objímali v ulicích, připíjeli si šampaňským se všemi kolemjdoucími a s národními vlajkami pochodovali městem.

Policisté v ulicích pouze zajišťovali průjezd pro noční tramvaje, jinak do oslav nijak nezasahovali. Berlín vstoupil do mistrovské noci a hodlá si vychutnat titul, na který čekal téměř čtvrt století.

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud