22. července 2014 • 11:23

Koudelka si pochvaluje nový náboj v tréninku pod Schallertem

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Nový náboj mají podle skokana na lyžích Roman Koudelky tréninky české reprezentace. K týmu se znovu po pěti letech vrátil rakouský kouč Richard Schallert a letní příprava má podle Koudelky dobrý směr.


"Cítím se výborně, děláme nové věci a mám pocit, že to je na profi úrovni a není to jen lepení, že něco vidíme a tak to zkusíme," řekl ČTK Koudelka, který se o víkendu stal letním českým mistrem a chystá se na vybrané závody Grand Prix.

Padesátiletý Schallert trénoval české skokany už v letech 2006 až 2009 a nyní u týmu vystřídal Davida Jiroutka. Podle Koudelky Schallert změnil přístup k tréninku. "Mají úplně jiný náboj. Nikdy jsem nepracoval moc s činkou, ale teď se s nimi děláme hodně. Dostalo to nový směr, nemůžu si to vynachválit," řekl Koudelka.

Šestý muž z březnového z mistrovství světa v letech na lyžích v Harrachově Koudelka má dojem, že se Schallert vrátil klidnější než dřív. "Navíc máme docela dobrou partu a přijde mi, že je uvolněná atmosféra, jaká nebyla," řekl.

Schallert nastoupil k českému výběru až v květnu. Skokani do té doby spíše odpočívali, a proto jim pak kouč dával větší dávky. "Pořádný záhul, Ze začátku mě tělo dost bolelo a každý krok jsem si rozmýšlel. Byl jsem rád, že jsem sešel ze schodů. Takový Ritchie (Schallert) nebýval, otočil jiným směrem," řekl Koudelka.

Po každém týdnu udělá Schallert skokanům testy. Na speciální desce simulují třeba výskoky z nájezdového postavení. "Ukazuje to, jakou silou zatlačíme, jestli ne moc do špičky nebo dozadu, jestli to není moc z levé nebo z pravé nohy, i rychlost," řekl Koudelka. Zaslaná data posílá kouč na vyhodnocení do Rakouska, obratem dostane výsledek a každý závodník má na další týden pro sebe upravený plán.

Loni na podzim měl Koudelka potíže se zablokovaným krkem a s bolestmi hlavy. Kvůli stavům úzkosti nemohl trénovat a do sezony naskočil se zpožděním. "Jsem úplně v pohodě, musím to zaťukat, nic mě netrápí. Jak to přišlo, tak to odešlo a tím to doufám zvadlo. Dělám všechno naplno bez omezení," řekl Koudelka.

Dřívější problémy nyní Koudelka i využívá. Pomáhají mu na můstku, když se mu nedaří. "Vzpomenu si na chvíle, kdy jsem byl doma na gauči, a hned mi to jde líp. Jak se říká, že všechno zlé je k něčemu dobré, tak to se potvrdilo," řekl.

Léta už skáče na lyžích Fischer a přemýšlel, že změní značku jako třeba jeho reprezentační kolega Jakub Janda. Nakonec Koudelka u rakouské firmy zůstal a nyní si to pochvaluje. "Ritchie má dobré vztahy s jejich servisáky. Mám za sebou padesát skoků a mám nové lyže, což je úžasné. Dostali jsme s Maturínem (Janem Maturou) na testování každý dvoje stejně jako Rakušáci, Němci a Norové," řekl Koudelka.

Český letní titul získal Koudelka v sobotu v Liberci a v pátek v polské Wisle pomůže českému týmu v soutěži družstev v Grand Prix. Do soutěže jednotlivců pak nastoupí v Einsiedelnu a v Courchevelu a na závěr série na přelomu září a října.

"Chci vidět, jak jsem na tom v porovnání s ostatními. Před čtrnácti dny jsme skákali ve Wisle s Poláky a nevypadalo to špatně. Musím ale zapracovat na psychice, i na republice jsem byl nervózní," řekl Koudelka, který spolupracuje s psycholožkou Zdeňkou Sládečkovou. "Dostala mě v zimě z problémů, když jsem na tom byl špatně. Párkrát jsem za ní byl i teď. Spolupráce se osvědčila, dost mi pomohla," řekl.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud