23. července 2014 • 10:48

Hokejový útočník Ton se po odchodu ze Sparty upsal na rok Kometě

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Nejproduktivnější hráč uplynulého ročníku hokejové extraligy Petr Ton bude v příští sezoně hráčem Komety Brno. Čtyřicetiletý útočník dnes podepsal s moravským klubem roční smlouvu. Ton strávil posledních jedenáct let ve Spartě, kde ale vedení klubu nemělo zájem o jeho další působení. Kometa Brno v posledních třech sezonách dvakrát postoupila do finále extraligy a pokaždé v play off vyřadila Spartu.


"Chtěl bych pomoci Brnu k co nejlepšímu umístění. Vnitřně cítím, že je to tým, který má nejvyšší ambice. To je hlavní důvod, který mě motivoval k přestupu do Komety," uvedl po podpisu smlouvy Ton, jenž má ve sbírce úspěchů dva tituly se Spartou. "Na sklonku kariéry jsem měl ty nejvyšší cíle. Rivalita mezi Brnem a Spartou je veliká. Brno bylo za poslední tři roky dvakrát ve finále, jsem rád, že ukázali na mě. Můj cíl je být co nejvýš," dodal.

Majitel Komety Libor Zábranský začal po zprávě, že je Ton pro Spartu nepotřebným hráčem, okamžitě jednat. "Měl jsem o Tona eminentní zájem. Podstoupili jsme spolu v Praze několik jednání. Proto jsem rád, že se podařilo naše jednání dotáhnout do úspěšného konce," poznamenal Zábranský.

"Když mi Libor zavolal, tak jsem mu na rovinu řekl, že v české extralize už působit nebudu. Přesto jsme se sešli osobně, zavolal mi trenér, který mi řekl své představy. Chci říci, že v tuto chvíli byli při jednání z celé extraligy nejlepší. Posledních pár let jsem takový zájem o mě necítil," dodal Ton.

Odchovanec Kladna, který se v průběhu svého působení ve Spartě dostal na první místo historických tabulek mezi střelci a nejproduktivnějšími hráči klubu, hledal angažmá delší dobu. "Poprvé se mi stalo, že jsem neměl tak dlouho podepsanou smlouvu. O všem hodně uvažuji a přemýšlím, všechny plusy a minusy jsem si dokázal srovnat," řekl Ton.

Třikrát byl nejlepším střelcem české extraligy. V uplynulém ročníku v základní části nasbíral v 50 zápasech 67 bodů (35 branek a 32 asistencí), v play off přidal ve 12 zápasech dalších 12 bodů (5+7).

Při hledání nového angažmá dával Ton přednost zahraničí. Lákal jej návrat do Finska, kde působil v Jokeritu Helsinky, Blues Espoo, Jyväskylä a Kärpätu Oulu. Uvažoval i o Švýcarsku a Německu, odpovídající nabídku ale nedostal. Z české extraligy se o jeho služby ucházelo více klubů.

V Kometě Brno bude po Jakubu Koreisovi, Janu Hanzlíkovi a Františku Ptáčkovi už čtvrtým hráčem se sparťanskou minulostí. Dres Sparty oblékal i majitel Komety Zábranský, který je o měsíc a týden mladší než Ton. "Franta Ptáček mi volal, s Honzou Hanzlíkem jsem byl v kontaktu celou sezonu. Všechno mi vychválili. Ale i kdyby tady nebyli, tak bych rozhodnutí neměnil. Je příjemnější se sžít s kabinou a pro mě bude velké plus, že už někoho v kabině znám," dodal Ton.

Ví, že se v extraligových zápasech bude muset vyrovnat se značným psychickým náporem. "Také proto, že jsem po jedenácti letech přestoupil do týmu jednoho z největších rivalů Sparty. Věřím, že se v Brně sžiji se systémem. Budu v začátku potřebovat pomoc spoluhráčů. Potom čekám, že i pochybovače převedu na svou stranu. To je můj cíl na začátek," nastínil Ton.

Křivdu ze strany Sparty necítí. "Vedení se rozhodlo, že jsem působil dlouho jako lídr. A nedosáhli jsme úspěchu minimálně v podobě postupu do finále. Mám svůj věk, tak se vedení rozhodlo jít jinou cestou," řekl Ton, který po podpisu kontraktu dostal od majitele brněnského klubu Zábranského dres se svým tradičním číslem 87.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud