23. července 2014 • 14:11

Ostravský Baník po vydařené přípravě pomýšlí na střed tabulky

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Fotbalisté Ostravy mají na prahu nového prvoligového ročníku políčeno na střed tabulky. Hlavním cílem Slezanů však zůstává po čtyřech letech bojů o udržení vyhnout se sestupovým vodám. Již podle dřívějšího prohlášení majitele Petra Šafarčíka má klub pokrytý rozpočet na celou příští sezonu.


Baník má za sebou jednu z výsledkově nejpovedenějších letních příprav posledních let. Ze sedmi zápasů šest vyhrál a s ruským Permem remizoval; dohromady s koncem minulé ligové sezony je už třináct utkání neporažen.

"Výsledkově se nám příprava povedla, ale byly tam nedostatky, které se snažíme ještě odstranit. Nemůžeme si stavět vzdušené zámky. Příprava navíc nemá takové tempo a atmosféru jako soutěž. Úspěšné výsledky nám na druhou stranu mohou dodat sebevědomí," řekl na tiskové konferenci jeden z trenérského trojlístku Martin Svědík.

Ostrava přes léto dokázala udržet základní sestavu. Přestože nikdo nepřišel, Svědík si je jistý, že tým bude silnější. "Povedlo se nám udržet opory, o které byl zájem jinde. Vazby tedy zůstaly zachovány, tým je sehranější. Kádr má svoji kvalitu," řekl Svědík.

Baník pouštěl pouze hráče širšího kádru: Škutku (Slavia), Krmenčíka (Plzeň), Zawadu a Kundrátka (oba Třinec), Foltýna (Hlučín), Staška (Ružiná) a Andrejka (Znojmo).

Na Bazalech nepřestávají snít o návratu svého slavného odchovance Milana Baroše, který se v Turecku zotavuje z operace utrženého předního zkříženého vazu v koleně. Bývalý kanonýr Galatasaraye či Liverpoolu však teprve pomalu začíná s přípravou a jednání s Ostravou jsou momentálně na mrtvém bodě.

Baroš má na výběr i několik nabídek z ciziny a sám předpokládá, že se rozhodne zhruba v horizontu jednoho měsíce. "Je to všechno na Milanovi. Snad do čtrnácti dnů bychom měli vědět, jestli půjde zpátky," řekl sportovní manažer Baníku Radek Slončík.

I bez Baroše má ale prý Baník na to dosáhnout na klidný střed tabulky a druhou polovinu sezony odehrát už bez tradičního záchranářského stresu. "Chtěli bychom se prezentovat jak hrou, tak výsledky ze závěru minulé sezony, kdy nám to opravdu šlo. Rádi bychom se pohybovali ve středu tabulky, v prvé řadě se ale chceme vyhnout bojům o záchranu," řekl Slončík.

Těžkého losu se Ostrava obává asi nejvíce. Z prvních čtyř kol hraje třikrát v Praze a v první polovině podzimu ji čekají vesměs soupeři z horní poloviny tabulky minulého ročníku. "Cíle se budou odvíjet právě i od toho, jak zvládneme ty první zápasy," řekl Slončík.

Ten navíc není nijak nadšený tím, že se od klubu odvrátila část nejvěrnějších fanoušků. Ultras na protest proti nepřiměřenému shromažďování osobních údajů klubem vyhlásili bojkot domácích zápasů. "Ono je rozdíl, když hrajete venku a pak doma, kde vám pak po vyhraném zápase tleská třeba deset tisíc diváků. Věřím, že se situace nějak uklidní, naši fanoušci dojdou a pomůžou hráčům, kteří je potřebují," řekl Slončík.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud