23. července 2014 • 21:36

Chodkyně Drahotová získala ve světovém rekordu zlato na MSJ

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Chodkyně Anežka Drahotová získala pro českou atletku třetí zlato z juniorského mistrovství světa v historii. Úřadující juniorská mistryně Evropy svůj dnešní triumf na 10 km v americkém Eugene ozdobila světovým rekordem ve své věkové kategorii 42:47,25 minuty.



Drahotová den po svých devatenáctých narozeninách vylepšila o více než 12 sekund historické maximum, jež v roce 2011 stanovila pozdější olympijská vítězka a seniorská mistryně světa Jelena Lašmanovová z Ruska.

Pro vítězství si rodačka z Rumburku došla suverénně, druhou v pořadí Wang Na porazila o minutu a čtvrt, další Číňanka Ni Jüan-jüan byla třetí s odstupem půldruhé minuty.

Diskvalifikací skončil závod pro vítězčinu sestru-dvojče Elišku a také pro dorosteneckou mistryni světa Olgu Šarginovou z Ruska, jež se o ní dozvěděla až v cíli při oslavách stříbrné medaile.

Všestranná sportovkyně Drahotová, jež sbírá úspěchy také v běhu a cyklistice, se postarala o první české zlato na MSJ po deseti letech. Naposledy se to povedlo Denise Rosolové, jež v roce 2004 pod dívčím jménem Ščerbová vyhrála dálku.

První českou šampionkou byla o čtyři roky dřív oštěpařka Jarmila Jurkovičová (Klimešová). Na cenný kov čekali Češi na juniorském MS od stříbra kladivářky Kateřiny Šafránkové z roku 2008.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud