24. července 2014 • 17:56

V poslední horské etapě Tour dominoval Nibali, König dojel osmý

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Poslední horskou etapu Tour de France vyhrál symbolicky suverénní lídr pořadí Vincenzo Nibali z Itálie a zvýšil svůj náskok v celkovém pořadí na více než sedm minut. Český cyklista Leopold König se během náročných stoupání udržel mezi elitou, do cíle v Hautacamu dojel osmý a v celkovém pořadí je stále devátý.


"Etapa se mi jela těžko. Ale zabojoval jsem a jsem teď přesně tam, kde jsem chtěl před sobotní časovkou být," řekl König serveru iDnes.cz. "Špatný den jsem měl už včera, z dneška mám radost. Bál jsem se, jestli na mě třeba nejde nemoc nebo něco takového - ale ukázal jsem, že tam dopředu patřím. Jsem strašně rád, jak jsem to přežil," dodal.

Nibali si mohl v etapě dlouhé 145,5 km v poklidu hlídat své soupeře a nechat závodit ostatní, místo toho však čtvrtým etapovým vítězstvím znovu dokázal, že nemá na letošní Tour konkurenci. První ze dvou dnešních stoupání nejvyšší kategorie na ikonický Tourmalet ještě strávil ve skupině s dalšími adepty na celkové pořadí, výstup na Hautacam už ale absolvoval převážně sám.

Devětadvacetiletý Nibali 11 km před cílem nejprve jako jediný z hlavní skupiny zachytil nástup loňského vítěze Vuelty Chrise Hornera, od něhož se o kilometr později odpoutal a vydal se za vítězstvím. Osm kilometrů od vrcholu lídr týmu Astana dostihl Mikela Nieveho, posledního z jezdců, kteří byli před ním, a už jel pouze sólovou jízdu do cíle.

"Cítil jsem se hodně dobře a chtěl jsem zvítězit pro tým, který na mě tak tvrdě pracoval," uvedl Nibali, jenž se v neděli s vysokou pravděpodobností stane šestým cyklistou historie, který vyhraje všechny tři Grand Tour. "Vincenzo chtěl dokázat, že on je tady šéf. Strašně chtěl tuhle etapu vyhrát," potvrdil manažer týmu Astana Alexandr Vinokurov, sám bývalý vynikající cyklista.

Zhruba pět kilometrů před vrcholem se začala rozpadat hlavní skupina, v níž se držel i König. Ten si hlídal své nejbližší soupeře v celkovém pořadí, Nizozemce Baukeho Mollemu a Laurense Ten Dama. V této skupině zůstal také dosud celkově druhý muž hodnocení Alejandro Valverde ze Španělska. "Byli jsme všichni utahaní, všichni se báli nastoupit, aby pak neztratili ještě víc. Nikdo nechtěl zariskovat," popsal König.

Nibali nakonec dojel do cíle s více než minutovým náskokem před kvartetem, z nějž měl nejvíce sil Francouz Thibaut Pinot. Nejlepší mladý jezdec Tour ztratil na rodáka z Messiny 1:10 minuty a předstihl díky tomu Valverdeho, jenž dojel desátý o 49 sekund později. Třetím místem potvrdil svou výhru ve vrchařské soutěži Polák Rafal Majka, vítěz středeční etapy.

Pinot za Nibalim zaostává propastných 7:10 minuty, nicméně dál je situace nebývale vyrovnaná. Třetí Jean-Christophe Péraud, další Francouz, má odstup 7:23, čtvrtý Valverde 7:25.

"Druhé místo je jen provizorní, ještě klidně můžu skončit mimo stupně vítězů," uvědomoval si Pinot. Valverde boj o druhou pozici nevzdává. "Dnes jsem hrozně moc unavený, jel jsem na limit. Ale pokud budu mít v časovce dobré nohy, zase se můžu na druhé místo vrátit," uvedl španělský mistr v jízdě proti chronometru.

Debutant na Tour König dojel osmý s odstupem 1:57 minuty za Nibalim a v sobotní časovce bude bojovat o návrat na sedmé místo celkového pořadí, které ztratil ve středu, kdy měl slabší den. Na osmého Ten Dama ztrácí rodák z Moravské Třebové 22 sekund, na sedmého Mollemu 41 sekund. "Rozhodne časovka. A já si v ní věřím. Mám ji silnější," řekl sebevědomě k boji o sedmou pozici König, jenž za Nibalim zaostává 14:37.

Další Čech Jan Bárta dojel v druhé stovce a celkově si mírně pohoršil na 73. pozici.

Před rozhodující sobotní časovkou čeká v pátek na peloton relativně odpočinková rovinatá etapa z Maubourguetu do Bergeracu (208,5 km).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud