25. července 2014 • 18:06

FIFA potrestala Argentinu pokutou za politický transparent

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Argentinská fotbalová federace musí zaplatit pokutu 30 tisíc švýcarských franků (asi 678,4 tisíc korun). Disciplinární komise FIFA ji potrestala za politický transparent v souvislosti s Falklandskými ostrovy při přípravném utkání se Slovinskem těsně před startem mistrovství světa, kde Argentinci došli až do finále.


Před generálkou na mistrovství světa se Slovinskem se hráči fotili před transparentem zpochybňujícím příslušnost Falklandských ostrovů k Velké Británii. "Las Malvinas son Argentinas — Malvíny jsou argentinské," stálo na transparentu s odkazem na název ostrovů ve španělštině.

Podle FIFA šlo o "provokaci" a ještě před startem šampionátu zahájila s argentinskou fotbalovou federací disciplinární řízení. Trest vynesla až nyní.

O Falklandské ostrovy, které jsou britským zámořským územím, se obě země dlouhá léta přou. V roce 1982 vedl spor dokonce k dvouměsíční válce. Buenos Aires se odmítá vzdát nároků na ostrovy o rozloze přesahující 12 tisíc km čtverečních a neuznává falklandské referendum, které se loni v březnu vyslovilo pro setrvání pod Británií.

Pro Argentinu jde o druhou pokutu od FIFA v poslední době. Před dvěma týdny dostala sankci 300 tisíc švýcarských franků za to, že během mistrovství světa nevodila hráče na předzápasové tiskové konference.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud