29. července 2014 • 21:30

Sparta díky hattricku Lafaty otočila duel s Malmö a vyhrála 4:2

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Fotbalisté Sparty ve druhé půli otočili úvodní zápas 3. předkola Ligy mistrů s Malmö a do odvety si povezou výhru 4:2. Český šampion sice dvakrát prohrával po trefách Forsberga a Thelina, ale kapitán David Lafata dokázal vždy odpovědět. Vítěznou trefu obstaral Radoslav Kováč, navíc Lafata ještě završil hattrick. Spartě tak stačí za týden v odvetě ve Švédsku i prohra o gól.


Sparta nasadila Matějovského, který do poslední chvíle laboroval se zraněním, v obraně také místo Švejdíka nastoupil Kováč. S výjimkou Krejčího, jenž má svalové problémy, tak v domácí sestavě nechyběla žádná z opor.

"Švejdíkova absence byla neplánovaná, před zápasem začal krvácet z nosu, a když se to lékařům nepodařilo zastavit, nechtěli jsme riskovat, že by musel střídat. Proto nastoupil Kováč," uvedl Lavička.

Domácí začali zakřiknutě a v 17. minutě prohrávali, když Forsbergovu střelu z hranice velkého vápna tečoval Kováč za bezmocného Bičíka. "Šel jsem zabránit střele a lízlo mi to kolíky. Říkal jsem si: To snad není možný...," poznamenal Kováč.

Sparta však vyrovnala takřka vzápětí. Nejprve Přikryl sám proti Olsenovi neuspěl, chvíli na to ale našel Dočkal přesným centrem Lafatu, a i když si brankář Malmö na míč sáhnul, letenský kapitán si připsal šestý zásah v soutěži.

Gól Spartu sice probudil, ale opět udeřili hosté. Po kombinaci s Rosenbergem našel Tinnerholm zpětnou přihrávkou Kiese Thelina, který s přehledem poslal švédský celek do vedení. Sparta mohla ještě do přestávky vyrovnat, ale Kadeřábkovu hlavičku vykopl z brankové čáry Ricardinho.

Po pauze Sparta výrazně přidala a během dvou minut otočila skóre. Nejprve v 51. minutě vyrovnal Lafata a krátce na to poslal po závaru po Přikrylově střele dorážkou do vedení Kováč "O přestávce jsme si řekli, že zápas není ztracený a moc si vážím toho, jak to kluci po pauze rozjeli," prohlásil Lavička. "Druhý poločas byl z naší strany o charakteru a s ním přišel i zlepšený výkon," dodal.

Od té chvíle byl na hřišti jen jeden tým a v 70. minutě završil hattrick Lafata hlavou po centru Hušbauera. Navázal tak na své pětibrankové představení ze zápasu s Levadií Tallinn a navíc definitivně zaplašil vzpomínky na loňské fiasko v předkole Evropské ligy, ve kterém Sparta nečekaně vypadla s jiným švédským celkem Häckenem.

"Nemyslím si, že mám životní formu. Sice jsme dali čtyři góly, ale v poháru dva prostě nesmíme dostat. To bylo trochu přes plán," řekl Lafata. "David podal výkon par excellence," stručně uvedl Lavička.

Zejména díky Lafatovi tak Sparta do odvety ve Švédsku příští týden odcestuje s nadějným dvoubrankovým náskokem. V Malmö bude kromě postupu o účast v play off o místo v základní skupině také ve hře prémie 2,1 milionu eur. Vítěz navíc bude mít jistotu minimálně základní skupinu Evropské ligy, zatímco poražený zamíří do jejího 4. předkola.

"Výsledek je pro nás vzhledem k negativnímu vývoji povzbudivý, ale o postupu ještě zdaleka není rozhodnuto. Malmö ukázalo kvalitu a odveta bude velmi náročná," uvedl Lavička. "Odveta bude válka, ale když budeme hrát jako dneska ve druhém poločase, tak máme velkou šanci a věřím, že to dokážeme," přidal Kováč.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud