1. srpna 2014 • 14:10

Rychlostní kanoisté věří před MS tradičním oporám

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Tradiční opory mají přivézt medaile z MS v rychlostní kanoistce, které se koná příští týden v Moskvě. Stříbro bude obhajovat čtyřkajak ve složení Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Jan Štěrba, dvě bronzové medaile loni v německém Duisburgu vybojovali deblkanoisté Jaroslav Radoň a Filip Dvořák. A kanoista Martin Fuksa sice loni na MS kvůli zranění kolena nebyl, ale letos má skvělou formu a měl by také bojovat o cenné kovy. V českém týmu je šestnáct mužů a pět žen.


"Máme v týmu sedm závodníků, kteří by měli bojovat o medaile," vypočítal trenér reprezentace Pavel Hottmar. "Kdyby měli medaili všichni, to by byla pecka, ale to bude hodně těžké, je to přeci jen mistrovství světa a konkurence bude obrovská. Takže kdyby se povedly dvě medaile na olympijských tratích, byl by to úspěch," řekl na dnešní tiskové konferenci kouč. Šampionát bude i prvním porovnáním se světovou špičkou s výhledem na kvalifikaci na OH v Riu, která začíná příští rok na MS v Miláně.

Jednadvacetiletý talent Fuksa má letos formu jako hrom, na ME seniorů a závodníků do 23 let vybojoval celkem čtyři tituly. Tentokrát vynechá olympijskou dvoustovku, na MS se bude soustředit na olympijský kilometr a neolympijskou pětistovku. Zatímco z kontinentálního šampionátu má Fuksa už tři tituly a jedno stříbro, z mistrovství světa seniorů si ještě domů cenný kov nepřivezl.

Členové bronzového čtyřkajaku z olympijských her v Londýně letos kvůli zranění háčka Havla společně usedli do lodě jen nedlouho před mistrovstvím Evropy, ale dokázali v Brandenburgu obhájit titul na kilometru. Také v Moskvě budou patřit mezi pódiové adepty. "Ta Evropa nám pomohla. Teď jsme na tom lépe. Neříkám, že vyhrajeme, ale dobrý výsledek by z toho mohl být," řekl za všechny Trefil.

Čtyřkajak je velkou oporou české rychlostní kanoistiky, z velké akce vždy přivezl medaili. "Máme všichni standardně dobrou výkonnost, to se pak projevuje do rychlosti celé posádky," všiml si zadák Štěrba. "Je důležité mít respekt, může se stát cokoli, ale když mají ostatní posádky kluky v rozjížďce nebo v semifinále, je to pro ně špatná zpráva. Každý se jich bojí," přidal se jejich americký trenér polského původu Jerzy Dziadkowiec.

Radoň s Dvořákem rovněž vozí medaile, ale často bývají ve stínu Fuksy či čtyřkajaku. Formu ladili v Nymburce na Labi. "Necháme se překvapit, ale důležité je mistrovství světa až za rok. Hlavně musíme zůstat v klidu," prohlásil Radoň směrem k olympijské kvalifikaci. Deblkanoe i čtyřkajak kvůli ladění formy vynechávají víkendové mistrovství republiky, naopak Fuksa pojede v Račicích závody na 500 i 1000 metrů.

Světový šampionát se koná od čtvrtka do neděle v dějišti olympijských her z roku 1980. Finálové bloky jsou v plánu v sobotu a v neděli.

Nominace ČR:

Muži:

200 m - K1: Filip Šváb, 4x200 m K1: Šváb, Josef Dostál, Jan Štěrba, Daniel Havel, C1: Martin Egermaier, 4x200 m C1: Egermaier, Radek Miškovský, Tomáš Janda, Vojtěch Ruso.

500 m - K1: Jakub Špicar, K4: Havel, Lukáš Trefil, Dostál, Štěrba, C1: Martin Fuksa, C2: Jaroslav Radoň, Filip Dvořák.

1000 m - K1: Dostál, K2: Jakub Adam, Pavel Davídek, K4: Havel, Trefil, Dostál, Štěrba, C2: Radoň, Dvořák, C4: Janda, Václav Dubský, Ruso, Miškovský.

5000 m - K1: Davídek, C1: Dubský.

Ženy:

200 m - K2: Jana Šebestová, Lucie Matoušková, 4x200 K1: Šebestová, Michaela Mlezivová, Matoušková, Anna Kožíšková, C1: Jana Ježová,

500 m - K1: Kožíšková, K4: Kožíšková, Mlezivová, Šebestová, Matoušková

5000 m: - K1: Kožíšková.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud