20. srpna 2014 • 13:42

Veslaři chtějí na MS získat tři medaile, doufají i ve zlato

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
S cílem vyrovnat české maximum v podobě zisku tří medailí odcestují ve čtvrtek čeští veslaři na mistrovství světa, které se bude od neděle konat v Amsterodamu. Šéf českého veslování Dušan Macháček navíc věří, že alespoň jedna z nich bude zlatá.


"Kanoisti teď nasadili hodně vysokou laťku, když získali dvě zlaté medaile z olympijských disciplín. My bychom byli rádi, kdyby se nám také podařilo získat dvě zlata, ale musíme být realisté," řekl Macháček na tiskové konferenci v Praze.

O medailové úspěchy by se měli pokusit úřadující mistr světa Ondřej Synek, olympijská vítězka Miroslava Knapková a letošní vítězové Světového poháru Jiří Kopáč a Miroslav Vraštil. Tři medaile získali tehdejší českoslovenští reprezentanti na MS v roce 1989.

"Kdyby se nám to podařilo vyrovnat, tak vyskočím sto metrů nad zem. Pořád nám někdo připomíná, že tehdy byly tři. Všechny posádky na to mají, ale na druhou stranu si uvědomuji, že vždy, když jede výprava na podobnou vrcholnou akci, tak ne vždy se to povede. Ve sportu to tak je. Nějaké ztráty budou," uvedl reprezentační šéftrenér Přemysl Panuška.

Macháček věří, že se Synkovi podaří porazit velkého soka Mahého Drysdalea z Nového Zélandu a obhájí zlato, Knapková se prosadí na stupně vítězů a Vraštil s Kopáčem navážou na úspěšné letošní výsledky. "Dvě zlata tak nejsou teoreticky nereálný cíl. Líbily by se mi i tři medaile, ale když máte zlato, tak je to více než dvě stříbrné," pousmál se Macháček.

V Nizozemsku se představí deset českých posádek, které se připravují i na možné nerovné podmínky na umělém kanálu Bosbaan. V minulosti tam závodníci měli často problémy s větrem a vlnami. "Proto budou tentokráte hodně důležité i výsledky rozjížděk. Může totiž docházet k přesazování závodníků do výhodnějších drah, pozměněn může být i časový program," podotkl Panuška.

Celkem se na MS představí v 27 disciplínách 1100 závodníků z 60 zemí. V Amsterodamu se také vedení Českého veslařského svazu dozví, s kterými zeměmi bude soupeřit o uspořádání světového šampionátu v roce 2019. O dějišti MS za pět let se rozhodne za rok, Češi se chtějí prosadit s Račicemi.

Nominace:

Muži: Ondřej Synek (skif); Ondřej Vetešník, Jan Vetešník (dvojskif lehkých vah); Miroslav Vraštil, Jiří Kopáč (dvojka bez korm. lehkých vah); Matyáš Klang, Jakub Podrazil, Milan Doleček, Jan Pilc (čtyřka bez korm.); David Jirka, Jakub Houska, Petr Buzrla, Martin Basl (párová čtyřka).

Ženy: Miroslava Knapková (skif); Kateřina Kopecká, Martina Stillerová (dvojka bez korm.); Lucie Žabová, Lenka Antošová (dvojskif); Daniela Nacházelová, Ricky Nencini (dvojskif lehkých vah); Denisa Čvančarová, Markéta Pazderková, Sára Víchová, Monika Nováková (párová čtyřka lehkých vah).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud