20. srpna 2014 • 17:48

Snad mi úsměv vydrží až do konce sezony, přeje si Hertl

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Do startu nové sezony zámořské NHL zbývají ještě dva měsíce, hokejový útočník Tomáš Hertl už ale v tomto týdnu odletí do San Jose. Dvacetiletý hráč má za sebou úspěšný premiérový rok, ve kterém se okamžitě dokázal prosadit mezi opory Sharks. V prosinci si ale poranil koleno, musel na operaci a přišel o podstatnou část sezony. Teď už se těší, až opět začne hrát.


"Už je to dlouho, co jsem nehrál, a jsem natěšený," řekl Hertl novinářům na dnešním neformálním setkání v Praze.

Zranění jej připravilo o start na olympijských hrách v Soči, ale v závěru sezony se na led vrátil a představil se i na mistrovství světa. "Budu se do další sezony snažit vlétnout jako minule, ale je mi jasné, že se to asi nepodaří. Určitě budu chtít hrát svůj nejlepší hokej. A když dám nějaký gól, budu rád. Hlavně ale musíme hrát jako tým. Když bude hrát tým, půjde to i individuálně," podotkl Hertl.

V předešlém ročníku NHL dokázal ve 37 zápasech základní části nastřílet 15 branek a zaskvěl se i čtyřgólovým večerem, který zakončil efektně provedeným samostatným nájezdem. Brankáře Marta Birona překonal zakončením s hokejkou mezi nohama.

"Byl to večer, na který se nezapomíná. Zkouším a trénuji to i teď. Když jsem byl na Slavii s mladými, tak si kluci dělali legraci, ať si to zkouším v NHL a ne tady. Věřím, že to ještě zopakuji. Nevím, jestli letos, ale jednou třeba přijde ta chvíle... Snad to zopakuju, abych ukázal, že to nebyla náhoda," pousmál se Hertl.

Český reprezentant nastupoval většinou v elitní formaci vedle kapitána Joea Thorntona a dá se očekávat, že na stejném místě začne i další sezonu. "S trenérem jsme ještě nemluvil, takže nevím, kde začnu. Dozvím se to asi až na začátku kempu," uvedl Hertl, jenž si nepřipouští tlak na svou osobu. "Tým je plný hvězd. Máme tam pět top hráčů s vysokými kontrakty, kteří dlouho bodově září. Nepřipouštím si, že já bych měl vyhrávat zápasy," podotkl.

Momentálně je pro něj hlavní, že je zdravotně fit. I když při červencovém kempu nováčků San Jose, kterého se zúčastnil, měl s kolenem menší problémy. "Nic jsme předtím nedělal, takže jsem to lehce cítil. Zvolnil jsem, protože jsem si nechtěl nic udělat. Bylo to spíše preventivní. Teď už je to dobré, neomezuje mě to, což je hlavní. Celá příprava byla bez problémů," uvedl Hertl.

Doma trénoval hlavně s Vladimírem Sobotkou a snažil se užít si léto. "Bylo to rychlé, najednou odlétám. Přijde mi to, že jsem tady dlouho nepobyl. Ještě si dopřávám česká jídla. Knedlo-vepřo-zelo, svíčkovou. Abych nabral sílu," smál se Hertl, který do USA odletí v pátek.

V San Jose se už ale bude muset obejít bez pomoci Martina Havláta, který budu nově hrát za New Jersey. "Je škoda, že je pryč. Doufám ale, že se mu bude v New Jersey dařit. Hrozně moc mi pomohl. Moje angličtina nebyla super. Po kempu za mnou přiletí přítelkyně, na to se už těším. Budeme bydlet spolu," uvedl odchovanec pražské Slavie.

Příští rok se mistrovství světa uskuteční v Praze. Hertl ale věří, že u toho nebude. "Zahrát si doma by bylo krásné, ale přece jen celý rok hrajete pro tým. Makáte tam 82 zápasů. Radši bych šel daleko ve Stanley Cupu," přiznal útočník, který se téměř pořád směje. "Je pravda, že mám image vysmátýho kluka. Mně to ale ani jinak nejde. Teď jsem něco fotil a chtěli po mně, abych se tvářil přísně. Mně to nejde, trápil jsem se u toho. Já jsme rád vysmátej. Snad mi to vydrží celou sezonu," dodal Hertl.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud