27. srpna 2014 • 22:28

Satoranský si postupu na ME cení více než před dvěma roky

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Podle klíčového hráče české basketbalové reprezentace Tomáše Satoranského je dnešní vydřený postup na mistrovství Evropy cennější než dva roky starý úspěch, kdy se národní tým vrátil na kontinentální šampionát po šestileté pauze. Rozehrávač Barcelony si cení zejména toho, že se tým vyrovnal s řadou problémů i omluvenek důležitých hráčů v čele s Janem Veselým.


"Pro mě je to asi cennější postup než před dvěma roky. Nikdo moc neví, jaké jsme měli problémy. Ať už vůbec sestavit kádr, navíc byl nový trenér, obměna kádru, zranění. Prošli jsme si hodně věcmi, o to je cennější je, že jsme to zvládli," řekl Satoranský v dnešním rozhovoru pro ČTK.

Z postupu má o to větší radost, že si tím prodlouží reprezentační kariéru zkušení Jiří Welsch a Luboš Bartoň. "Nechtěli jsme, aby to dnes byl náš poslední společný zápas, ale aby se rozloučili na mistrovství Evropy. Nechci však předbíhat, třeba budou pokračovat i pak. Jsem ale kvůli nim o to radši, že jsme postoupili," uvedl Satoranský.

Postup se však rodil hodně těžce. Češi jeli do Maďarska s tím, že výhra je posune jistě na šampionát, ale soupeř předvedl mimořádný výkon a hnán fantastickým publikem vyhrál 83:68. V závěru se Češi soustředili hlavně na to, aby neprohráli o 17 a více bodů a udrželi si tak druhou postupovou příčku. To se jim nakonec o jediný koš povedlo.

"Byla tu jedna z nejbouřlivějších atmosfér, co jsem kdy zažil. Když minutu a půl před koncem odskočili na 16 bodů, tak to vypadalo, že hala spadla. Bylo důležité, že jsme tomu tlaku nepodlehli," řekl Satoranský. "Bylo to neskutečně těžké utkání, musím pochválit i soupeře, protože hráli opravdu skvěle celou kvalifikaci. My jsme dělali všechno, co jsme mohli, abychom udrželi alespoň tento výsledek," dodal.

Češi se trápili zejména při střelbě, když jim do koše nepadaly ani otevřené střely, zatímco soupeř trefil téměř vše. O to důležitější byl výkon Satoranského, který ve 22 letech potvrdil roli klíčového hráče a vzal na sebe zodpovědnost. Chodil si pro fauly, kterých nasbíral hned 13, a i za obrovského pískotu proměňoval trestné hody.

"Nevzpomínám si, že by mě soupeř tak často fauloval. Snad naposledy v juniorech. Naštěstí mi tam šestky padaly, tak jsem to mohl využívat. Taková bouřlivá atmosféra mě vždy spíš vyburcuje, než že bych se z toho nervoval," dodal Satoranský, s 18 body nejlepší český střelec utkání společně s Pavel Houškou.

Zkušený pivot Nymburku se k týmu připojil až v polovině kvalifikace, přesto se v duelech s Gruzií a Maďarskem stal jedním z rozhodujících hráčů. "Pavlovo doplnění týmu byl ohromný přínos. Je skvělé, že hned zapadl, měl i poslední veledůležitou střelu. Věřím, že se k nám za rok připojí i další hráči a že budeme na mistrovství Evropy ještě silnější," uvedl Satoranský.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud