30. srpna 2014 • 17:05

Basketbalisté Filipín na úvod MS málem zaskočili Chorvatsko

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Basketbalisté Filipín na úvod mistrovství světa, na které se vrátili po 36 letech, podlehli Chorvatsku po boji až po prodloužení 78:81. Asijský celek táhl newyorský rodák Andray Blatche, který získal filipínské občanství v květnu. Pivot Brooklyn Nets byl s 28 body nejlepším střelcem zápasu a s 12 doskoky dominoval také pod košem.


Chorvatský tým výborně začal a po první čtvrtině vedl 23:9. Soupeři se však povedlo manko stahovat a 3:17 před koncem normální hrací doby Blatche trojkou vyrovnal na 64:64. Filipínci dokonce sahali v závěru čtvrté čtvrtiny po vítězství, ale tříbodový pokus Jeffa Chana 20 sekund před sirénou v koši neskončil.

Ke konci prodloužení poslal nejlepší chorvatský střelec Bogdan Bogdanovič (26 bodů) svůj tým čtyřmi trestnými hody do vedení 79:75. Blatche trojkou necelých osm sekund před sirénou snížil na rozdíl bodu, ale Damjan Rudež z trestných hodů náskok pojistil.

Podobně dramatický byl zápas Francie s Brazílií. Francouzští mistři Evropy i bez svého nejlepšího hráče posledních let Tonyho Parkera byli především díky Borisu Diawovi ze San Antonia blízko k vítězství. Ale těsně před koncem byl Diawův tříbodový pokus zblokován a Brazilci zvítězili 65:63. Jejich nejlepším střelcem byl barcelonský Huertas se 16 body.

Američané vstoupili do turnaje proti Finsku a žádné překvapení nepřipustili. Už v polovině vedli o 42 bodů, a i když pak viditelně zvolnili, uštědřili snaživému soupeři lekci v podobě výhry 114:55. Nejvíc bodů zaznamenal Klay Thompson (18).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud