2. září 2014 • 16:26

O brazilské fotbalisty byl v létě nejmenší zájem od roku 2011

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Fotbalisté z Brazílie v letním přestupním období nevzbudili takový zájem jako v minulých sezonách. Podle statistik FIFA jich do Evropy přišlo nejméně od roku 2011, kdy federace začala data evidovat. Do klubů v členských soutěžích UEFA zamířilo 178 Brazilců, většina z nich jako volní hráči nebo jen na hostování.


Brazilské kluby za přestupy třicítky fotbalistů inkasovaly 68 milionů dolarů, což podle statistiky FIFA představuje necelou třetinu loňských výdělků. "Pro brazilské kluby to byl nejhorší obchod za posledních 30 let," komentoval uplynulý přestupní termín sportovní statistik a sloupkař listu Folha de S. Paulo Paulo Vinicius Coelho.

Evropské kluby v létě nepořádaly hon na žádnou velkou hvězdu ze země pořadatelů letošního světového šampionátu jako vloni v případě Neymara, Lucase Silvy či Oscara. Největším brazilským přestupem byl odchod devatenáctiletého obránce Dorii z Botafoga, za něhož Olympique Marseille zaplatil deset milionů eur (asi 277,5 milionu korun).

Podle expertů je za malým zájmem několik důvodů. Brazilský fotbal je podle nich na ústupu a nenabízí tolik talentů jako dřív. Národní tým navíc na domácím MS selhal a žádný z reprezentantů na celosvětovém jevišti nezazářil natolik, aby evropské manažery přesvědčil. Pro mladé hráče se navíc kvůli politické a bezpečnostní situaci zkomplikovala i oblíbená cesta do Evropy přes Ukrajinu a Rusko.

Brazilci přitom patřili v posledních letech k nejžádanějšímu zboží. Mezinárodními přestupy prošlo od ledna 2011 do začátku letního přestupního období 5526 brazilských fotbalistů, což je více než dvojnásobek oproti Argentincům na druhém místě žebříčku.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud