15. září 2014 • 09:13

Nedvěd nazul brusle po půl roce a ukázal, že hokej nezapomněl

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Dnes už bývalý hokejový útočník Petr Nedvěd se v neděli po více než půl roce objevil na ledě. Nikoliv však proti Plzni v dresu hostujícího Litvínova, kam ho lákal prodloužit si kariéru jeho kamarád Martin Ručinský, ale jen v exhibiční "předehrávce", v níž se loučili olympijští vítězové Martin Straka a Jaroslav Špaček. Nedvěd si tak mohl splnit sen - zahrát si se Strakou v jednom útoku. A ve dvaačtyřiceti letech ukázal, že své řemeslo vůbec nezapomněl.


Nedvěd hrál naposledy 13. března a byť v exhibici o výsledek nešlo, blýskl se dvěma nádhernými góly, jimiž přispěl k remíze 5:5. "Cítil jsem se o dost hůř než normálně," smál se bývalý liberecký kapitán v rozhovoru s novináři. "Celé léto od skončení té minulé sezony jsem nebyl na ledě, takže to bylo trošku znát, ale tentokrát to nebylo o tom, jak se kdo cítí, ale o 'Špágrovi' a o 'Stráčovi'. Chtěl bych oběma pogratulovat za skvělou kariéru," dodal Nedvěd.

Společně se Strakou a Jaromírem Jágrem na křídlech bavili zaplněné ochozy. "Jsem moc rád, že mě 'Stráča' pozval. Byl to super den, hlavně pro oba kluky. Myslím, že se to povedlo, a bylo mi velkou ctí si s ním zahrát. Moc jsem s ním toho nenahrál, s 'Džegim' přece jen v Pittsburghu a New Yorku Rangers o něco víc," vzpomínal Nedvěd na roky v NHL, kde stihl včetně play off 1053 zápasů a připsal si 759 bodů (329+430).

"Byl to pro mě tak trochu sen si se 'Stráčou' zahrát, bohužel se mi to nepodařilo a je to velká škoda... Ale vyšlo to dnes a jsem rád, že jsem mohl být součástí tohoto zápasu," prohlásil Nedvěd. V závěru to ale na smír nevypadlo, jeho tým měl jednogólové manko a Roman Čechmánek v brance Špačkova výběru čaroval. "Měl tam zákroky jak z mistrovství světa. Ale nakonec to dopadlo; kluci se zamysleli a dopadlo to dobře," smál se Nedvěd.

Zpátky na led ho to netáhne, byť by se neztratil a milovaná hra mu schází. "Momentálně jsem v hokejovém důchodu a plně si to užívám. Když se mě však zeptáte, jestli mi chybí hokej, tak samozřejmě mi chybí. A asi dlouho bude chybět," prohlásila dvojka draftu 1990, kdy si Nedvěda do NHL vybral Vancouver.

Zároveň však připustil, že mu blesklo hlavou, jak mohl nedlouho po exhibici zápolit proti plzeňským Indiánům o extraligové body. To kdyby vyslyšel Ručinského vábení. "Ano, přiznávám, že to mi blesklo hlavou. A říkal jsem si, že kdybych ještě hrál, tak jsem si dal po té exhibici jen rychlou sprchu a skočil bych na to ještě jednou," řekl s úsměvem.

Podobnou exhibicí se možná jednou rozloučí v Liberci, kdy a zda doopravdy, je ale ve hvězdách. "Uvažoval jsem o tom. Tam se to ale samozřejmě odvíjelo od toho, že jsem přemýšlel nad tím, že budu pokračovat v kariéře. Pak už bylo to načasování případné exhibice trošku vykolejené, tak jsem to nechal být," vysvětlil Nedvěd.

Po oficiálním konci hráčské dráhy se plánoval více zaměřit na své aktivity mimo sport. "To už se nějakým způsobem rozběhlo. Není to nic, že bych si každé ráno vzal oblek a kravatu a šel do kolbenky... Můj plán, který se může hodně rychle změnit, je takový, že si teď dám minimálně půl roku volno, možná i víc. A pak budu přemýšlet o nějaké další činnosti. Člověk musí vytvářet nějaké hodnoty, ať je to cokoliv, ale něco tam musí být," prohlásil Nedvěd.

Nyní si chce ale především užít volnost, jíž mu konec profesionální dráhy nabízí. "Hokej mi hrozně moc dal, ale co mi vzal, to bylo trošku času a takové ty obyčejné věci. Chci si zajet zalyžovat a také další a další věci. Na to teď budu ten volný čas mít, tak toho chci využít. A pak se na to vrhnu," uzavřel Nedvěd.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud