16. září 2014 • 19:42

Hokejisté Vítkovic potvrdili výhru z K. Varů a porazili Brno 3:1

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Hokejisté Vítkovic porazili v třetím extraligovém kole Brno 3:1 a navázali na nedělní vítězství v Karlových Varech. Gólem a asistencí k výhře přispěli Jan Káňa s Peterem Čerešňákem. Vicemistr žil v naději na bodový zisk až do závěru především díky výtečnému výkonu brankáře Marka Čiliaka, který zhatil několik gólových šancí.


Oba týmy vyznávaly v prvním dějství opatrnost nade vše. Přesto se díky náhodnému odrazu již ve třetí minutě ocitl ve vyložené šanci Mrázek, ale Dolejš se v domácí premiéře sezony uvedl bezvadným reflexem.

Jinak byla první třetina představením pro milovníky osobních soubojů, které minimalizovaly hokejovou krásu. Vítkovice doslova odevzdaly i dvě přesilovky, ale soupeř jim velkoryse nabídl v 18. minutě vedení ležérním vyhozením puku z pásma, které na modré čáře zachytil Čerešňák. Jeho střelu tečoval za Čiliakova záda Káňa. Povzbuzení domácí okamžitě po vhazování mohli zvýšit. Hlinka se po pravém křídle protáhl až před Čiliaka, ale přestřelil. "Až na ten gól jsem první třetinu odehráli slušně, Vítkovice jsme skoro k ničemu nepustili," řekl brněnský útočník Tomáš Svoboda.

Se zvyšujícím se úsilím Komety o vyrovnání přibývala okna v její defenzivě. Vítkovice však ve druhé části zahodily i největší šance a z brankáře Čiliaka udělaly hrdinu. Nájezd v přečíslení nestihl zakončit Olesz, Vandas po sólovém průniku ztroskotal na gólmanovi. Pak vytáhl Čiliak tři bravurní zákroky: lapil v 35. minutě Němcovu příležitost, totéž o tři minuty nato provedl s gólovou dorážkou Šenkeříka. Domácím byla málo i 42 vteřin trvající přesilovka pět na tři, v níž Čiliak ustál závar a Oleszovy dorážky. "Ta druhá třetina nás mrzí nejvíc. Měli jsme tam dvě tři prázdné brány. Tohle proměnit, bylo by to mnohem lepší. Ale dařilo se nám hrát to, co chceme; tlačit a jít tvrdě do zakončení," řekl Čerešňák.

Závěr svou dramatičností přebil předešlých čtyřicet minut. Domácí Hlinka ve 43. minutě jedinou střelou zazvonil na dvě tyčky a zaměstnal videorozhodčího, který puk za čárou neviděl. Aréna tak propukla v jásot až o minutu později, když se Húževka šikovně natlačil s pukem na střed a nad Čiliakův beton švihem zavěsil.

Kometa se s porážkou nechtěla smířit a agresivitu před Dolejšem vyhnala na maximum. Důsledkem bylo několik šarvátek včetně rvačky Vandase s Hanzlíkem, ale domácí si klidný závěr zkomplikovali chybou v početní výhodě, po které tři minuty před koncem Hruška z brejku v oslabení snížil a připravil Dolejše o první extraligovou nulu. Vítkovice však rychle kontrovaly a Čerešňákova tečovaná střela prošla od modré čáry do sítě.

"Myslím, že jsme neodehráli špatné utkání. Bojovali jsme, ale vyhrát jsme si asi nezasloužili. Škoda toho třetího inkasovaného gólu od modré, ještě jsme to mohli zkusit v power play a alespoň se dostat do prodloužení," shrnul Svoboda.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud