19. září 2014 • 10:29

Březinu čeká první závod sezony, úvod bere jako trénink

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Krasobruslaře Michala Březinu čeká o víkendu první závod v sezoně. Čtvrtý muž z letošního mistrovství Evropy se představí na Lombardia Trophy v Miláně, která je součástí nově vytvořené takzvané Challenger Series. Mezinárodní bruslařská unie se v nadcházející sezoně rozhodla vedle Grand Prix vytvořit i druhý seriál závodů, ve kterém budou mít krasobruslaři šanci získávat větší počet bodů do žebříčků.


"Osobně to beru spíše jako trénink. Jsou to v podstatě mezinárodní závody, pouze mají větší bodové ohodnocení," řekl ČTK Březina, který bude jako jediný Čech startovat i v prestižní Grand Prix.

I proto se rozhodl startovat netradičně hned ve dvou závodech Challenger Series za sebou, příští týden pojede i Nebelhorn Trophy v Oberstdorfu. "Chtěli jsme jet dva za sebou, abych se pak mohl připravovat na Grand Prix," uvedl čtyřiadvacetiletý krasobruslař. Do prestižnějšího seriálu vstoupí na přelomu října a listopadu, kdy se představí na Kanadské brusli v Kelowně.

Březina se po skončení kariéry Tomáše Vernera stal jasnou českou jedničkou a stejně jako Verner před rokem se bude opět připravovat v průběhu sezony v německém Oberstdorfu. Po dvou letech totiž přesunul své centrum z USA zpět do Evropy.

"Vrátil jsem se hlavně kvůli financím. Nenašel jsem žádné sponzory a je těžké se připravovat na sezonu s tím, že počítáte každou korunu...," vysvětlil Březina hlavní důvod odchodu z amerického Hackensacku. "V podstatě se na sezonu připravuji pouze s pomocí svazu a olympijského výboru, od kterých jsem dostal podporu a za což jim děkuji," řekl Březina, který na olympiádě ve Vancouveru i Soči obsadil shodně desáté místo.

Bronzový medailista z loňského ME se tak vrátil ke svému dřívějšímu trenérovi Karlu Fajfrovi a do známého prostředí. "Tréninky se zde v podstatě nezměnily, takže se dá říct, že si připadám, jako kdybych se vrátil v čase. Samozřejmě je to úplně něco jiného než východní pobřeží, ale musím říct, že se zde cítím velice dobře," podotkl Březina.

Do nové sezony vstupuje s novými programy - rozhodl se změnit krátký program i volnou jízdu. "Složila mi je Salomé Brunnerová spolu se Stéphanem Lambielem, tak doufám, že se budou všem líbit," přál si český reprezentant, který bude bruslit na hudbu ze seriálu Hra o trůny a Figarovu svatbu od Wolfganga Amadea Mozarta.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud