21. září 2014 • 17:42

Plzeň porazila oslabenou Ostravu 2:0 a udržela první místo

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Fotbalisté Plzně v osmém kole první ligy doma porazili Ostravu 2:0 a potvrdili tak první místo v tabulce. O osudu utkání rozhodla 31. minuta, ve které chyboval stoper Baníku Kaša, dostal za faul na Chramostu červenou kartu a ještě daroval domácím penaltu, ze které otevřel skóre Kolář. V 75. minutě ještě navýšil skóre Vaněk. Plzeň tak doma bodovala podevatenácté za sebou.


"Vyhráli jsme zaslouženě, byli jsme vyspělejším týmem. Baník hrál podle očekávání nepříjemný fotbal, dobře napadal a předvedl bojovný a pracovitý výkon. Jsem rád, že jsme si s tím poradili," těšilo trenéra Plzně Miroslava Koubka. "K úplné spokojenosti mi ale chybí ještě jeden gól, šance na to byly," dodal bývalý kouč Baníku.

Viktoria měla od začátku převahu, ale dlouho si nevěděla rady s dobře napadajícími hosty. Až na střílený centr Petržely se dlouho před brankou Ostravy nic zajímavého nedělo. Kolem 25. minuty však Plzeň přepnula na vyšší rychlostní stupeň a vytvořila si velký tlak.

Vaněk však střílel jen do středu branky, Kolář pak v ideální pozici hlavou přestřelil podobně jako Pilař tvrdou střelou ze 20 metrů. Ve 30. minutě mohl jít sám na branku Pilař, ale gólman Pavlenka byl u míče dříve. Hned v zápětí však už přišel klíčový okamžik zápasu.

Na dlouhý nákop za obranu sprintoval Chramosta v souboji s hostujícím obráncem Kašou. Ten byl u míče dříve, ale osobní souboj ve vápně i kvůli přistrčení rukou neustál, Chramosta mu míč sebral a Kaša ho v pádu fauloval. Jelikož se plzeňský útočník dostával do vyložené šance, sudí Příhoda Kašu vyloučil a nařídil pokutový kop.

"Do 30. minuty se nám dařilo eliminovat silné stránky Plzně a bránili jsme docela dobře, ale po individuální chybě došlo ke zhroucení našeho systému," litoval ostravský trenér Tomáš Bernady. "Od Kaši to byla lehkovážnost. Upozorňovali jsme hráče, že domácí jsou důrazní a hrají na hranici faulu. Měl to proto vyřešit, když na to měl dost času. Nechci spekulovat, zda byl předtím sám faulován," dodal.

Míč si vzal Kolář a třetím proměněným pokutovým kopem v této sezoně potvrdil, že po loňském penaltovém trápení našla Plzeň svého exekutora.

Do druhé půle v plzeňském dresu vyběhl Tecl místo Chramosty. Plzeň však využívala oslabení soupeře a hrozila zejména z druhé vlny, kam se obrana hostí nestíhala přesunout. Procházka však po zpětné přihrávce mířil nad, Řezníkovu střelu zas špičkou vykopl brankář Pavlenka. Po Petrželově přízemním centru pak ve skluzu netrefil odkrytou branku Tecl.

"V koncovce nám chybí klid a často si to děláme těžší, než je třeba. Ale naše hra byla dobrá a i to je atribut, který je třeba brát jako slušně odvedenou práci," hodnotil Koubek.

Krásnou ránu pak vyslal Vaněk, ale brankář Pavlenka znovu hosty zachránil parádní robinzonádou. Vaněk se však dočkal čtvrt hodiny před koncem. Naskočil si na centr Tecla a hlavičkou o tyčku definitivně rozhodl. Viktoria tak s Ostravou neprohrála v desátém ligovém duelu po sobě.

"Sice se nám dařilo ustát šance Plzně, ale sami jsme se nedostávali dopředu. Po zisku míče nám chyběla první či druhá přesnější přihrávka, abychom rozeběhli útok. I vinou dobrého presinku Viktorky jsme míče ztráceli. I v deseti jsme chtěli útočit, snažili jsme se, ale domácí nám toho víc nedovolili," dodal Bernady.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud