22. září 2014 • 19:13

Kreuziger: Vyhráli jsme etapu, ale věřím, že vyhrajeme celý závod

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Cyklista Roman Kreuziger se dnes dočkal osvobozujícího verdiktu od Rozhodčí komise Českého olympijského výboru, podle níž neporušil antidopingová pravidla. Přesto tuší, že tím jeho kauza nekončí a patrně ještě přijde odvolání. Vše by pak řešila sportovní arbitráž CAS v Lausanne a Kreuzigera by čekaly další dny nejistoty.


"Vyjádřil bych své pocity tak, že jsme vyhráli v jedné etapě. Ale současně věřím, že zvládneme celý ten etapový závod," řekl Kreuziger na tiskové konferenci v Praze. "V minulosti bylo k vidění spoustu případů, kdy byl sportovec osvobozen národní federací a UCI ho následně stejně zastavila. Nicméně i když se UCI odvolá, mohu podle výkladu verdiktu do rozhodnutí arbitrážní komise závodit," dodal.

I z toho důvodu, že vše ještě nejspíš nemá za sebou, má smíšené pocity. "S panem doktorem Šťovíčkem a lidmi kolem mě víme, jak to je. Nejsem žádný podvodník, to pořád platí a za těmi svými slovy si stojíme. Jde o situaci, v které se žádný sportovec nechce nacházet. Mám zvláštní pocit. A také velkou radost. Spousta lidí si myslela, že v Česku bude vše jednoduché, ale komise byla hodně striktní a já byl hodně napjatý, jaké to rozhodnutí bude," připustil osmadvacetiletý Kreuziger.

Pro postoj UCI, dočasnou suspendaci a vlastně i pro celý svůj případ má vysvětlení. "Myslím, že platíme za to, že cyklistika byla v posledních letech spojována s dopingem. Vedení UCI nyní raději někoho předběžně suspenduje a pak ho omilostní, než aby si veřejnost myslela, že cyklisty ospravedlňují. Mám to za jediné vysvětlení - že se takto snaží dělat transparentní cyklistiku," domnívá se Kreuziger.

Součástí jeho obhajoby byly i dlouholeté potíže se štítnou žlázou, o nichž veřejnost dosud nevěděla. "Štítná žláza je jedna ze složek, která byla doložena. Není to však zásadní důvod toho všeho. Rozhodčí komise k tomu přihlédla," uvedl Kreuziger, jenž však zároveň potvrdil, že kvůli těmto potížím nemá terapeutickou výjimku.

"Všechno vědí moji lékaři a samozřejmě o léčbě i užívání léků člověk vždy informuje při kontrolách. Tam se hlásí, co člověk bere za lék. Látka, kterou medikamenty obsahují, není zakázanou. Ale pokud se bere dlouhodobě, má vliv na krvetvorbu," připustil Kreuziger.

Nyní už se nemůže dočkat, až se postaví na start některého ze závodů, které zbývají do konce sezony. "Když je člověk elektrikář a nemůže půl roku vykonávat svoji profesi, snadno se po vyléčení vrátí. Ale pokud v cyklistice vyškrtne jednu sezonu, je těžké se vrátit. A já beru sezonu jako škrtnutou," prohlásil.

Trénovat však přes suspendaci a nejistý další osud nepřestal. "Dokonce ještě dnes ráno jsem byl na kole. Mám natrénovaný určitý standard. Ale nemohu očekávat, že po tak dlouhé pauze budu závodit s nejlepšími. I vzhledem k té další (sezoně) by však bylo důležité si pár závodů objet a trochu zase naskočit do závodního rytmu, abych měl na konci roku v nohách určité množství ostrých kilometrů," podotkl Kreuziger.

Do kalendáře UCI pro zbytek roku už nahlédl. "Je ještě poměrně pestrý. Myslím, že osm až dvanáct akcí bych mohl zvládnout. Ale to jsou mé domněnky. Teprve dnes večer se ale spojím s vedením mého týmu a vše projednáme. Zatím jsem věděl to rozhodnutí chvilku a nestihl se s nikým spojit," vysvětlil Kreuziger.

Světový šampionát, který probíhá v tomto týdnu ve Španělsku, dopředu vzdal. "MS jsem odpískal už s předstihem. Více jak sto dnů jsem nezávodil. A absolvovat jako první start šampionát, když za sebou nemám závodní režim, by nebyl dobrý nápad. Navíc tam máme (pro silniční závod) jen tři místa, nechtěl jsem se proto nikam tlačit. Jsem si vědom svých schopností a ve Španělsku to bude hodně náročné. Aktuálně v těžkém závodě na sedm hodin nemohu konkurovat ostatním," řekl Kreuziger.

Pokud by skutečně došlo na odvolání do Lausanne a následně i na potvrzení verdiktu Rozhodčí komise ČOV, může se za pomoci právníka Jana Šťovíčka soudit s UCI o ušlý zisk i o další náklady a újmy, které mu kauzou vznikly. "Tohle ale nechci předjímat. Jak už jsem naznačil, teprve se ukáže, zda je můj boj u konce," uzavřel Kreuziger.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud