22. září 2014 • 21:30

Šťovíček: Pravidla platí pro všechny, i pro antidopingové orgány

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Právní zástupce cyklisty Romana Kreuzigera Jan Šťovíček věří, že při jednání Rozhodčí komise Českého olympijského výboru o kauze jeho klienta rozhodl zdravý rozum a spravedlnost. Zdůraznil v této souvislosti, že stanovená antidopingová pravidla musejí platit pro obě strany, tedy i pro antidopingové orgány.


"Myslíme si, že zvítězil zdravý rozum, spravedlnost a právo. To řízení pro nás bylo velice tvrdé, komise byla velice striktní, ale vše bylo velice korektní," řekl Šťovíček na dnešní tiskové konferenci.

"Jsme přesvědčeni, že ta antidopingová pravidla musí platit úplně pro všechny, nejen pro sportovce, ale i pro ty antidopingové orgány. Proto jsme rádi, že se to vyřešilo tímto způsobem. Antidopingové orgány by měly uznat, že tady žádné porušení antidopingových pravidel není, když ta křivka nepřekročí limitní meze," doplnil Šťovíček.

Připomněl rovněž, že hodnoty v záznamech vývoje hodnot určitých krevních ukazatelů sportovce, tzv. biologickém pasu, u Kreuzigera nikdy nevybočily nad rámec nastavených mezí.

"Někteří sportovci byli uznáni vinnými z užití nedovolených prostředků, když jejich křivky například hemoglobinu nebo retikulocytů (vývojové stadium červených krvinek) překročily stanovené hodnoty. U Romana Kreuzigera se křivka nikdy ani výrazně nepřiblížila těm limitním hodnotám. Maximálně to bylo asi na 70 procent a řada sportovců to má ve svém biologickém pasu tak nebo ještě i blíže," prozradil Šťovíček.

Zdůraznil i skutečnost, že Kreuziger nikdy neměl dopingový nález. "Pokud má někdo pozitivní vzorek, tam není co řešit. Ale tady bylo jen nějaké stanovisko expertního panelu UCI, které říkalo, že z těch krevních hodnot, jak se vyvíjejí, je pravděpodobné, že by se mohlo jednat o nějakou známku porušení antidopingových předpisů. S čímž jsme samozřejmě nesouhlasili," konstatoval Šťovíček.

"Rozhodčí komise Českého olympijského výboru dospěla k závěru, že v tomto ohledu ta expertní komise UCI neunesla své důkazní břemeno. Nepodařilo se jí totiž prokázat, že by k tomu porušení skutečně došlo," doplnil Šťovíček.

Důležitým bodem bylo také to, že Kreuziger přes deset let trpí nemocí štítné žlázy, což nebylo veřejně známo. V tomto ohledu byli Šťovíček i Kreuziger 11. září při rozhovorech po jednání Rozhodčí komise tajemní, dnes však prozradili proč.

"Léčí se a pobírá substitutivní hormonální terapii. Ty dávky jsou postupně zvyšovány a má to samozřejmě určitý vliv na krvetvorbu," připustil Šťovíček. "Jsou na to ale vědecké práce, které to vysvětlují, a to byl základní důkaz, který jsme použili při jednání Rozhodčí komise ČOV, kde jsme tuto skutečnost vysvětlili," řekl Šťovíček.

Společně s Kreuzigerem se domnívají, že expertní panel UCI nevzal tuto skutečnost v potaz. "Myslíme si, že se nezabýval těmi vědeckými pracemi, které to vysvětlují, že je přímá souvislost mezi užíváním toho substitučního hormonu a krevními hodnotami. Ten substituční hormon však navíc není žádnou dopingovou látkou," ujistil Šťovíček.

Kreuzigerovu suspendaci proto stále vidí jako neoprávněnou. "Když je někdo nemocný a užívá nějakou léčbu, neznamená to, že nemůže vykonávat svoji práci a profesi. Ať jde o právníka nebo cyklistu," řekl Šťovíček.

"Bojujeme, a pokud to bude nutné, budeme nadále bojovat. Nejen za pana Kreuzigera, ale za všechny sportovce, kteří mají třeba v biologickém pasu nějakou křivku. Protože kdyby se tady podařil prosadit takový precedent a bylo možné stíhat pro antidoping sportovce, který nepřekročil horní a dolní meze, bylo by možné označit za dopingového hříšníka vlastně kohokoliv. I proto je tento případ tak důležitý," prohlásil Šťovíček.

Tuší, že po rozhodnutí komise ČOV ještě není všemu konec. "Obávám se, že nás ještě ta další bitva čeká," řekl. Jak časově náročná bude, tuší jen v obrysech. "Jsou tam nějaké lhůty, třeba bychom se s UCI dohodli na zkráceném řízení... Dalo by se to pak zkrátit v horizontu týdnů. Myslím ale, že bychom tu definitivu mohli mít do konce roku," uzavřel Šťovíček.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud