19. října 2014 • 06:13

Voráček pomohl Philadelphii třemi body k prvnímu vítězství

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Český hokejista Jakub Voráček přispěl v sobotním utkání NHL gólem a dvěma přihrávkami k výhře Philadelphie 6:5 v prodloužení v Dallasu. Kladenský rodák sehrál v přestřelce klíčovou úlohu v samotném závěru. Nejdříve v 55. minutě z dorážky vyrovnal na 4:4 a po rychlé inkasované brance se dvěma asistencemi podílel na úspěšném obratu.


"Hráli jsme hloupě. Ze hry se nám úplně vytratila koncentrace. A když hrajete bez ní, zasloužíte si prohrát," zlobil se domácí kouč Lindy Ruff po utkání, v němž jeho svěřenci v poslední třetině promarnili vedení 4:2. Vniveč tak přišly čtyřbodové příspěvky Jasona Spezzy a Tylera Seguina. V prodloužení zápas rozhodl Claude Giroux.

"Nebylo to hezké, ale upracované vítězství. I tak ho bereme," komentoval Giroux první výhru v sezoně. Voráček se v produktivitě českých hráčů vyrovnal vedoucímu Tomáši Plekancovi, který se v sobotu při výhře Montrealu 3:2 nad Coloradem neprosadil. Oba mají sedm bodů.

Tomáš Hertl se v soubojích proti svému idolu z dětství Jaromíru Jágrovi pokaždé radoval z vítězství. Naposledy uspěl v sobotu se San Jose v New Jersey 4:2. "Stále se mi líbí, jak hraje. Je úžasné sledovat, co ve 42 letech na ledě předvádí. Snažím se hrát stejným stylem, protože mám stejně velký zadek," řekl s úsměvem český mladík před utkáním na adresu svého vzoru, jehož obrovský plakát má doma v Praze nad postelí.

Z početné skupiny českých hráčů bodoval v zápase jen Jágr. Zkušený útočník vyřešil přečíslení tři na dva pěknou přihrávkou na úvodní gól týmu, kterým z pravého kruhu snížil Mike Cammalleri na 1:3. Devils vzápětí přidali kontaktní branku, ale i přes další šance už nestihli vyrovnat. Hertl tak stál i ve čtvrtému duelu proti Jágrovi na vítězné straně: dvakrát v NHL a předtím během její výluky porazil v extralize se Slavií Praha dvakrát Kladno.

"Měli jsme šance, dokonce i ve druhé třetině. Ale oni využili dvě přesilovky, po kterých vedli 2:0, zatímco my jsme naše neproměnili. Jinak si nemyslím, že by nás přehráli," hodnotil zápas Jágr. New Jersey tak po nadějném vstupu do sezony, kdy vyhrálo úvodní tři utkání, prohrálo podruhé za sebou. V utkání postrádalo Martina Havláta, který v předchozím zápase utrpěl tržné zranění v obličeji. Během rozbruslení sice byl na ledě s celoobličejovým krytem, ale do hry nezasáhl.

David Krejčí pomohl jednou přihrávkou k vítězství Bostonu 4:0 v Buffalu. Český centr si připsal asistenci díky vyhranému vhazovaní na Toreyho Kruga, který puk následně vypálil na branku. Přestože domácí gólman Jhonas Enroth inkasoval v prvních 35 minutách všechny góly, Michael Neuvirth ho nenahradil.

Ze střídačky sledoval zápas i další český gólman Petr Mrázek, který byl v pátek při potížích Jimmyho Howarda s třísly povolán z farmy do hlavního týmu Detroitu. Perspektivní brankář kryl záda Jonasi Gustavsonovi, který podal bezchybný výkon a hlavně jeho zásluhou zdolali Red Wings tým Toronta 1:0 v prodloužení.

První zápas v sezoně odehrál Michal Rozsíval. Šestatřicetiletý obránce se po zranění z přípravy objevil v sestavě Chicaga, s nímž porazil Nashville 2:1 v prodloužení.

Sobotní duel Arizony nedohrál Martin Hanzal, který po zákroku Patrika Berglunda (nebyl oceněn jako faul) utrpěl zranění ve spodní části těla. Trenér Dave Tippett uvedl, že zdravotní stav českého útočníka bude upřesněn během neděle. Coyotes prohráli doma se St. Louis 1:6. Na debaklu se podílel třemi zásahy Jaden Schwartz, který svůj premiérový hattrick v NHL zkompletoval tři sekundy před koncem.

Zdravotní trable má i nejproduktivnější obránce soutěže Victor Hedman z Tampy Bay, který odstoupil v sobotu z utkání na ledě Vancouveru. Tampa Bay si s jeho absencí poradila, i s přispěním dvou přihrávek Ondřeje Paláta vyhrála 4:2. Kanadské mužstvo tím přišlo o neporazitelnost stejně jako New York Islanders, kteří podlehli v Pittsburghu 1:3. V novém ročníku NHL tak už není žádný tým, který by neokusil hořkost porážky.

Na utkání Vancouveru nebylo poprvé od listopadu 2002 po sérii 474 zápasů vyprodáno. Do hlediště zavítalo 18.647 diváků, jen o něco málo méně než je kapacita Rogers Areny 18.910.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud