21. října 2014 • 12:07

Pistorius byl za zabití z nedbalosti odsouzen k pěti letům vězení

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Handicapovaný atlet Oscar Pistorius byl za zabití z nedbalosti přítelkyně Reevy Steenkampové odsouzen k pěti letům ve vězení. Soudkyně Thokozile Masipaová vynesla verdikt o trestu více než sedm měsíců po zahájení procesu. Za druhé provinění, střelbu na veřejnosti v restauraci, dostal sedmadvacetiletý jihoafrický sportovec podmínku.


Žalobce i obhajoba se proti rozsudku mohou do dvou týdnů odvolat. Mluvčí státního zástupce prohlásil, že žalobce "má na odvolání chuť". Zváží prý i odvolání proti předchozímu zprošťujícímu rozsudku z obvinění z vraždy.

Rodina Steenkampové i příbuzní Pistoriuse ovšem v rozhovorech s novináři naznačili, že jsou s verdiktem spokojeni. "Jsem rád, že už je to za námi," řekl reportérům otec Steenkampové Barry. Podle právního zástupce Dupa de Bruyna má rodina pocit, že spravedlnosti bylo učiněno za dost. "Rozsudek přijímáme. Oscar uvítá tuto možnost, jak splatit dluh společnosti," uvedl v prohlášení strýc odsouzeného Arnold Pistorius.

Okamžitě po vynesení rozsudku se ale objevila neshoda mezi obžalobou a obhajobou v interpretaci toho, jak dlouho bude muset Pistorius ve vězení zůstat. Podle obhajoby si musí odpykat jednu šestinu trestu (deset měsíců), než bude moci požádat o podmíněné propuštění do domácího vězení. Podle státního zástupce je minimální doba jedna třetina (20 měsíců).

Státní zástupce pro šestinásobného paralympijského šampiona, jenž byl v září soudkyní zproštěn obvinění z vraždy, požadoval v pátek ve své závěrečné řeči minimálně desetileté vězení. Obhajoba navrhovala tříleté domácí vězení v kombinaci s veřejně prospěšnými pracemi.

Masipaová ve svém zdůvodnění rozsudku prohlásila, že nevazební trest by byl špatným signálem pro společnost, a dala za pravdu státnímu zástupci, podle něhož by příliš mírný verdikt mohl veřejnost přimět k tomu, aby vzala právo do vlastních rukou. Zároveň ale dodala, že součástí práva je i milost. Zdůraznila, že v zemi neexistuje dvojí právo, jedno pro chudé a druhé pro bohaté.

Ze soudní síně odvedla Pistoriuse ostraha přímo do zadržovací cely v budově soudu. Atlet se cestou rozloučil se svými příbuznými stiskem ruky. Z cely byl později policejní eskortou převezen do vězení, kde by měl nejprve pobývat na nemocničním oddělení a absolvovat testy.

Podle dřívějších informací jihoafrické agentury EWN by mohl Pistorius být poslán do ústředního vězení v Pretorii do křídla s vysokou ostrahou, kde je umístěn i uprchlý český podnikatel Radovan Krejčíř, který je v JAR obviněn z únosů a mučení. Ve zvláštním oddělení je pouze šest cel a na vězně dohlíží speciální jednotka.

Na rozsudek odpoledne zareagoval i Mezinárodní paralympijský výbor, který Pistoriuse vyloučil ze všech soutěží do roku 2019. Atlet by tak nesměl startovat na paralympijských hrách v Riu de Janeiru 2016, ani kdyby vyšel z vězení dříve než za pět let a chtěl opět závodit.

Pistorius, jenž se stal díky startům v závodech zdravých sportovců mezinárodní celebritou, loni na Svatého Valentýna zastřelil přes dveře koupelny ve svém domě modelku Reevu Steenkampovou. Podle svého tvrzení si přítelkyni spletl s vetřelcem.

Proces se slavným závodníkem s podkolenní amputací obou nohou začal 3. března. Podle původních plánů měl trvat do 20. března, nakonec ale verdikt o vině padl až po více než 40 jednacích dnech 12. září. Dalších pět dní trvalo projednávání o výši trestu. Za zabití z nedbalosti hrozilo Pistoriusovi až 15 let vězení, vyváznout ale mohl i s podmínkou.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud