24. října 2014 • 11:19

Japonskému basketbalu hrozí kvůli dvěma ligám suspendace od FIBA

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Japonské basketbalové asociaci (JBA) hrozí suspendace od světové federace FIBA. Pokud se JBA nepodaří do konce října sloučit dvě ligové soutěže, které v zemi probíhají, vstoupí distanc od FIBA v platnost.


Suspendace od FIBA by znamenala mimo jiné to, že by se japonské národní týmy nesměly účastnit žádných mezinárodních soutěží. Japonské ženy loni vyhrály mistrovství Asie a jsou na nejlepší cestě kvalifikovat se na olympijské hry do Ria de Janeiro.

V Japonsku v současnosti působí dvě soutěže - dvaadvacetičlenná Japonská basketbalová liga a třináctičlenná Národní basketbalová liga. FIBA tvrdí, že existence dvou lig je porušením jejích regulí a dokazuje, že JBA nemá nad basketbalem v zemi plnou kontrolu.

Ve čtvrtek v reakci na hrozbu suspendace odstoupil z funkce prezident JBA Jasuhiko Fukacu. "FIBA nám vytkla nedostatky v řízení, především v souvislosti se sjednocením dvou soutěží. Aby se toho docílilo, JBA a dvě ligy se dohodly, že vytvoří jednu. Nicméně dosud jsme nedostali konečné vyjádření od všech klubů," odůvodnil svou rezignaci Fukacu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud