25. října 2014 • 14:05

Start sezony sjezdařek měl dvě vítězky, Strachová nepostoupila

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Úvodní závod sezony Světového poháru obří slalom v Söldenu má dvě vítězky. Rakušanka Anna Fenningerová a Mikaela Shiffrinová z USA měly v součtu obou kol na setinu stejný čas, třetí místo obsadila se ztrátou 27 setin další domácí lyžařka Eva-Maria Bremová. Jediná česká lyžařka na startu Šárka Strachová skončila 36. a nepostoupila do druhého kola.



Devatenáctiletá olympijská vítězka a mistryně světa ve slalomu Shiffrinová vedla po prvním kole o devět setin, a i když mírný náskok prohospodařila, připsala si první vítězství v SP v této disciplíně v kariéře. Poprvé v Söldenu vyhrála i Fenningerová, olympijská vítězka v super-G, která loni nečekaně ovládla celkové pořadí SP i hodnocení v obřím slalomu.

Loňská vítězka závodu v Söldenu Švýcarka Lara Gutová, po prvním kole pátá žena, při útoku na stupně vítězů v druhé jízdě upadla, předloňská vítězka úvodního dílu sezony a celého seriálu Tina Mazeová ze Slovinska obsadila 22. místo. Sílu Rakušanek podtrhla čtvrtým místem Kathrin Zettelová, která za Bremovou zaostala o dvě setiny.

"Chtěla jsem moc vyhrát obří slalom strašně dlouho, i když těžko říct, jestli lze tohle považovat za vítězství," usmívala se Shiffrinová v narážce na dělbu. "Tenhle úspěch mi dává šanci bojovat o celkové vítězství v poháru, ale z prvního závodu nelze dělat velké závěry, bude třeba jich vyhrát daleko víc," podotkla.

Fenningerová připustila, že byla před prvním závodem sezony velmi nervózní. "V druhém kole to bylo znát," uvedla. "Ale je to první závod sezony, která bude hodně dlouhá, a tudíž nelze povídat nic o celkovém vítězství. Nicméně start je to skvělý, vůbec jsem nepočítala, že by to tak mohlo dopadnout," řekla po devátém vítězství v kariéře.

Dnešní dělba vítězství nebyla v Söldenu první, v roce 2002 se dokonce na nejvyšší stupínek musely vejít tři lyžařky - Mazeová, Nicole Hospová a Andrine Flemmenová.

Strachová, která do závodu vstoupila s nevýhodným startovním číslem 60, obsadila 36. místo se ztrátou rovných sedmi sekund na nejrychlejší ženu prvního kola. V Söldenu startovala poprvé od roku 2010 a na postup do druhého kola jí chybělo 69 setin. První kolo z nejlepší třicítky nedokončilo hned osm lyžařek, celkově se nedostalo do cíle 21 závodnic. V druhém kole pak přibyly další čtyři lyžařky bez hodnocení.

"Skončila jsem 36., což se dá říci, že je relativně dobré. Třicítka byla možná, za mnou jedna závodnice se tam dostala, ale nejsem zrovna jezdec na rozbité trati. Pořád s tím bojuju a nedám, co normálně v dobré trati nebo v tréninku," řekla Radiožurnálu Strachová.

"Ukázalo mi to, že postup do druhého kola je možný, ale první dva obřáky sezony jsou opravdu náročný, a to Sölden a pak Aspen, který já shledávám jako nejtěžší obřák sezony," řekla.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud