25. října 2014 • 19:07

Nezvyklé standardky přinesly Příbrami výhru 3:1 nad Baníkem

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Fotbalisté Příbrami prodloužili vítěznou sérii pod trenérem Pavlem Tobiášem už na čtyři utkání. Ve 12. kole první ligy doma porazili Baník Ostrava 3:1. Skóre otevřel Martin Zeman, dvě branky přidal Jakub Řezníček. Dvakrát se Příbram prosadila ze standardních situací, které po celý zápas rozehrávala hodně netradičně. Baník snížil až v závěru, když chybu domácích potrestal Kukec a po 355 minutách ukončil příbramskou sérii bez obdržené branky.


"Byl to pro nás důležitý zápas. Dostali jsme se z těžké situace a dnes jsme mohli udělat krůček do lepší společnosti. A udělali jsme ho zaslouženě. Byl to výkon, který bych si od týmu představoval," hodnotil po utkání Tobiáš. "Ani nevím, jestli jsem v kariéře někdy měl sérii čtyř výher. Ale musíme hlavně zůstat pokorní. Nedávno jsme byli hluboko v bahně a možná nám koukalo jen brčko, takže teď najednou nebudeme za frajery," dodal.

Příbram se od začátku snažila zaskočit Baník netradičně rozehranými standardními situace. Už ve 2. minutě oprášila trik s potají rozehraným rohovým kopem, který ji v roce 2005 přinesl Otepkův gól v utkání se Spartou. I tehdy u toho byl současný trenér Tobiáš, Zeman ale tentokrát nepropálil hradbu těl před sebou.

"Já to mám v hlavě neustále, ale vím, že to nejde používat často. Teď to zas budeme muset na chvíli vypustit, ale časem to zas usne a my, nebo někdo jiný, to zas použije," míní Tobiáš.

Následně příbramští hráči bavili diváky neobvyklými náběhy na rohové kopy, při kterých se snažili mást ostravskou obranu. Baník však dokázal improvizovat a nepouštět příbramské hlavičkáře do zakončení.

Nakonec však standardní situace přeci jen přinesla Příbrami gól. Zeman rozehrával přímý kop z pravé strany, střílený centr směřoval na bránu, a tak i když se nikdo z hráčů balonu nedotkl, zapadl do ostravské branky.

"Standardka byla precizně zahraná včetně komparzu v podobě odblokování našich hráčů. My měli především předejít té standardce, protože to byl zbytečný faul v nic neřešícím prostoru. A bylo třeba nenechat se odtlačit," hodnotil trenér Ostravy Tomáš Bernady.

Velmi aktivní Zeman už předtím málem připravil šanci pro Řezníčka, ve 35. minutě si pak oba spolupráci zopakovali. Zemanův centr propadl až k domácímu kanonýrovi, Řezníčkovi vyšlo i zakončení, ale ostravský brankář Pavlenka skvělým zákrokem hosty zachránil a ukázal tak, proč dostal pozvánku do reprezentace.

Baník hrající bez zraněného Greguše začal s blížícím se koncem poločasu hru vyrovnávat, ale několik nadějných brejků se mu nepovedlo dotáhnout.

Jenže vstup do druhé půle se Baníku vůbec nepovedl. Baránek se snažil hlavou přihrát brankářovi, jenže místo toho namazal Řezníčkovi před odkrytou branku a příbramský střelec nabídkou nepohrdl a zvýšil vedení.

"O poločase jsme udělali dvě změny, chtěli jsme začít hrát jinak, ale po 40 vteřinách darujeme soupeři druhý gól. Pak už se zápas spíše jen dohrával," mrzelo Bernadyho.

V 63. minutě pak Příbrami vyšel další Zemanův roh, míč se ve skrumáži odrazil k Řezníčkovi a ten zblízka dorazil míč do branky potřetí.

Utkání se pak už spíše jen dohrávalo, Baník se však přeci jen dočkal alespoň snížení. A hodně mu k tomu pomohl domácí Hnaníček, který špatnou zpětnou přihrávkou namazal Kukecovi, jenž mohl střílet do odkryté branky.

"To ale nezměnilo nic na tom, že Příbram byla jednoznačně lepší. Celkově jsme zápas odehráli špatně. Začali jsme bojácně, Příbram byla agresivnější, měla spoustu standardních situací, které nápaditě rozehrávala. My jen čekali na to, až inkasujeme. Při absenci Greguše nám dnes chyběl na hřišti někdo, kdo by zvedl prapor a zavelel k odporu," dodal Bernady.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud