29. října 2014 • 15:24

Síla Plzně je nyní komplexnější, míní trenér Sparty Lavička

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Fotbalisté Sparty v posledních pěti zápasech s Plzní neprohráli, v sobotu se však podle letenského trenéra Vítězslava Lavičky postaví silnějšímu soupeři než při předchozích vzájemných duelech. S příchodem trenéra Miroslava Koubka se totiž zlepšila defenziva Plzně, což z ní dělá komplexnějšího soupeře.


"Viktorka je ofenzivní mužstvo, ale v této sezoně se změnila v tom, že inkasuje méně branek. Stále si udržuje stejnou kvalitu ve hře dopředu, ale dřív ji brzdilo to, že dostávala hodně branek. To se teď změnilo. O to je jejich kvalita a síla komplexnější," řekl Lavička na dnešním setkání s novináři.

Sparťanský kouč většinou přikládá velkou důležitost každému ligovému zápasu, připouští však, že nyní Spartu čeká jedno z nejdůležitějších utkání podzimu. "Očekávání je patrné v celém klubu. Blíží se zápas, který hodně přitahuje pozornost fanoušků, médií i nás. Bude to nesporně důležitý zápas z psychologického pohledu. Ale neberu ho jako rozhodující v boji o titul," prohlásil Lavička.

Ačkoli se hraje o první místo v tabulce, podle Lavičky bude možná ještě důležitější psychologický efekt, který si vítěz zápasu odnese. "Každý průběžný úspěch v sezoně přináší zdravou dávku sebevědomí. A výhru v tomto utkání za dílčí úspěch lze považovat. Zápas proto nebude důležitý jen z pohledu tabulky, ale i získaného sebevědomí. To může být ku prospěchu do dalších zápasů," uvedl Lavička.

Zatímco Sparta musí na podzim štěpit síly mezi ligou a Evropskou ligou, kde vyzvala například silnou Neapol, Plzni v této sezoně evropské poháry chybějí. Zápas se Spartou tak pro ni představuje utkáním podzimu. Lavička se však neobává toho, že by jeho svěřenci měli menší motivaci než soupeř. "Že by hráči neměli motivaci, z toho nemám obavy nikdy. Natož před tímto zápasem," podotkl.

Oba celky se znají velmi dobře, přesto se podle Lavičky stále mají čím překvapit. Plzeň by například mohla poprvé do základní sestavy nasadit nejnovější posilu útočníka Jana Holendu.

"Viděli jsme jeho přínos v posledním kole na Slovácku, jeho příchodem se zvýšila údernost plzeňského útoku. Znám ho, je to sparťan, společně jsme působili i v Liberci, takže vím, že když má den, umí být nebezpečný pro každého soupeře," řekl Lavička. "Oba soupeři se znají do detailů, ale vždy může dojít k překvapivým krokům," dodal.

Sparta v utkání stále nemůže počítat s Michalem Breznaníkem, Martinem Nešporem a především s nejlepším střelcem minulé sezony Josefem Hušbauerem. "I když to tak nemusí vypadat, tak Pepu postrádáme. Nejen jeho góly, ale i herní přínos. Je však potřeba, aby byl stoprocentně v pořádku. Ve druhé polovině listopadu by už mohl být k dispozici," prozradil Lavička.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud