29. října 2014 • 15:43

Bývalý sponzor chce pro Pantaniho titul z Gira 1999

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
O další změnu cyklistické historie se chce pokusit bývalý sponzor týmu Marca Pantaniho. Italský obchodní řetězec Mercatone Uno hodlá dosáhnout toho, aby legendárnímu "Pirátovi" byl zpětně přiznán titul z Gira d'Italia v roce 1999. Pantani tehdy vyhrál čtyři etapy a dva dny před koncem závodu jasně vedl, ale kvůli nezvykle vysoké hladině červených krvinek a podezření na krevní doping byl diskvalifikován. Vítězem se stal jeho krajan Ivan Gotti.


Šéf Mercatone Uno Romano Cenni nyní najal právníka, který se má pokusit pro zesnulého Pantaniho 15 let starý triumf na Giru vybojovat. V italském tisku se totiž objevily informace o nesrovnalostech při tehdejších testech.

"Nedokážu říct, zda to bylo spiknutí, chyba nebo něco jiného. Ale jsem si jistý, že tyhle nové okolnosti ukazují, že rozhodnutí proti Marcu Pantanimu a týmu Mercatone Uno by mělo být přehodnoceno," řekl serveru mediaset.it. Marco Baroncini, právník najatý společností. "Mercatone Uno a zvlášť jeho prezident jen chtějí, aby Pantani dostal to, co jemu i týmu bylo nespravedlivě odepřeno."

Gotti tvrdí, že by se ztrátě titulu ve prospěch Pantaniho nebránil. "Přepisování historie není žádný problém ve srovnání s tím, co se stalo chudákovi Marcovi," řekl Gazzettě dello Sport s odkazem na úmrtí svého někdejšího soupeře v roce 2004 na předávkování. "Kdyby mu to Giro přisoudili, nebyl bych z toho nijak špatný. Klidně se toho vzdám," uvedl pětačtyřicetiletý Ital, jenž vyhrál Giro i v roce 1997.

Pantanimu se to povedlo v roce 1998, kdy ovládl i Tour de France. V barvách Mercatone Uno závodil v letech 1997 až 2003, kdy skončil. Italská firma pak svůj tým rozpustila.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud