30. října 2014 • 21:04

FIA se chce zasadit o úsporná opatření ve formuli 1

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Mezinárodní automobilová federace FIA se chce zasadit o snížení nákladů ve formuli 1. Jen tak lze podle ní udržet atraktivitu královské automobilové třídy. Vyplývá to z prohlášení, kterým FIA zareagovala na situaci před víkendovou Velkou cenou USA, do níž z finančních důvodů nezasáhnou stáje Caterham a Marussia.


"Potvrdil se názor FIA, jež delší dobu požaduje opatření vedoucí ke snížení nákladů, aby tím bylo zajištěno přežití účastníků a atraktivita pro potenciální nováčky," uvedla FIA. Pracovat na tom bude s organizací FOM (Formula One Management), promotérem Berniem Ecclestonem a dalšími podílníky.

Konkrétní opatření nezazněla, nabízí se ale zavedení rozpočtového stropu, které již v minulosti FIA požadovala. O snížení výdajů se ve formuli 1 hovoří dlouho a byla učiněna řada úsporných opatření, dosud se však jednotlivé týmy nebyly schopné dohodnout právě na rozpočtovém stropu. "Není to v zájmu zejména velkých a bohatých stájí jako Red Bull či Ferrari," napsala agentura SID.

Na startu Velké ceny USA bude vzhledem k insolvenci Caterhamu a Marussie jenom 18 vozů. To je nejméně od Velké ceny Monaka v roce 2005, kdy stáj BAR byla vyloučena ze dvou závodů kvůli porušení pravidel.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud