25. listopadu 2014 • 20:40

Bude trvat léta, než FIFA znovu získá svou pověst, tvrdí Valcke

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Mezinárodní fotbalové federaci FIFA bude trvat léta, než znovu získá svou reputaci. V souvislosti s kontroverzemi kolem zveřejnění vyšetřovací zprávy o možné korupci při udělení pořadatelství MS v letech 2018 a 2022 to dnes uvedl generální sekretář FIFA Jérome Valcke.


"Asi bych neřekl, že image FIFA dosáhla dna, nicméně je na úrovni, pod kterou bychom opravdu nechtěli jít," uvedl Valcke v Belfastu po dnešním jednání pravidlové komise IFAB. "Takové věci se prostě dějí a teď se staly. Zničit reputaci je jednoduché. Trvá to sekundu. Ale pak trvá léta, než svou pověst získáme zpět, a přesně to uděláme," dodal.

FIFA se stala terčem kritiky veřejnosti i vlastních členů kvůli vyšetřování možné korupce při volbě pořadatelů MS 2018 (Rusko) a 2022 (Katar). Mezi šéfy vyšetřovací a etické komise se rozhořel spor kvůli tomu, že právník Michael Garcia předložil své závěry ve zprávě o 430 stranách, avšak předseda etické komise Hans-Joachim Eckert poté zveřejnil "neúplné a nepřesné" konečné stanovisko jen na 42 stranách.

"Je to smutné, protože je to trochu FIFA versus FIFA. Je to smutné pro federaci, pro naši pověst, reputaci a image. Je to smutné pro komerční partnery a všechny, kdo podporují fotbal," řekl Valcke, jenž patří do tábora těch, kteří požadují, aby originál zprávy zůstal tajný. "Především kvůli 75 lidem, kteří vypovídali a byla jim slíbena anonymita," dodal generální sekretář FIFA a přiznal, že byl jedním ze svědků.

Od fotbalové federace se nyní odvracejí i někteří sponzoři. Končící smlouvy neprodlouží letecká společnost Emirates a nově ani japonský výrobce elektroniky Sony. Valcke však popřel, že by za koncem jejich spolupráce s FIFA byly kontroverze týkající se možné korupce. "To s tím na tisíc procent nemá nic společného. Vím, že fotbal je stále silný produkt a o ekonomickou budoucnost FIFA nemám obavy," uvedl.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud