27. listopadu 2014 • 12:26

Plavci pojedou na MS v krátkém bazénu alespoň pro jedno finále

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
S cílem postoupit alespoň do jednoho finále odjedou v sobotu čeští plavci na mistrovství světa v krátkém bazénu. Na šampionátu, který hostí od 3. do 7. prosince katarské Dauhá, bude osm mužů a šest žen včetně největší naděje Simony Baumrtové. Ta už ve své sbírce jednu medaili má, před dvěma lety byla v Istanbulu třetí na znakařské stovce.


"Budu rád za každé finále, alespoň jedno. Když budou dvě nebo tři, budu nejšťastnější. Chystají se tam opravdu všichni nejlepší plavci světa, takže konkurence bude opravdu maximální," řekl na dnešní tiskové konferenci kouč reprezentace Vlastimír Perna.

Medailové kandidátce Baumrtové se nepovedlo letošní ME v Berlíně, ale podle všeho je už opět ve formě. "V posledních týdnech jde nahoru, je v tabulkách na obou znacích mezi osmičkou. Realita je sice něco jiného, ale já jí věřím. Po Berlínu byla naštvaná, ale sebrala se z toho, bude ještě lepší," uvedl trenér.

Do finále chtějí vedle Baumrtové také polohovkářka Barbora Závadová, s čtyřmi starty nejvytíženější reprezentantka v Dauhá, která se po dvouleté stagnaci vrátila do špičky v Berlíně, kde byla na čtvrtém místě nejlepší z českých plavců. Postoupit mohou i prsařka Petra Chocová či vytrvalec Jan Micka.

"Bára (Závadová) je na tom dobře, Petra (Chocová) se sice ještě trochu hledá, ale ještě má týden vyladit formu," uvedl Perna. Micka je juniorským mistrem Evropy a ze světového šampionátu stejné věkové kategorie si loni přivezl dvě stříbra a bronz. V Berlíně ho poznamenalo jarní zranění ramena, ale nyní už je v pořádku. "Nic jiného než osobáky neberu," prohlásil Micka.

Závadová před letošní sezonou odešla z Ostravy do Prahy a věří si na osobní rekordy, které by ji měly poslat do finále. Nejsilnější bude na polohové čtyřstovce. "S přípravou jsem spokojená, protože jsem se na žádné závody moc nepřipravovala, až teď ladím. Věřím, že osobák půjde ruku v ruce s postupem do finále," řekla.

Plavce čekají v Dauhá vysoká vlhkost, vysoké teploty, ale také klimatizovaná hala a dopravní prostředky i hotely. Perna proto chce klást důraz i na to, aby reprezentanti neonemocněli. Postarat by se o to měl také otec a zároveň kouč Baumrtové Tomáš Baumrt, povoláním lékař. "Uhlídáme si to," věřil trenér Perna.

Nominace:

Muži: Martin Baďura (50 a 100 m znak, 100 m pol. záv.), Petr Bartůněk (50 a 100 m prsa), Roman Dmytrijev (100 a 200 m znak), Pavel Janeček (200 m v. zp., 200 m mot., 400 m pol. záv.), David Kunčar (200 m v. zp., 200 m znak), Ján Kútnik (400 a 1500 m v. zp.), Jan Micka (400 a 1500 m v. zp.), Jan Šefl (50, 100 a 200 m mot., 100 m pol. záv.).

Ženy: Simona Baumrtová (50, 100 a 200 m znak), Tereza Grusová (50, 100 a 200 m znak), Petra Chocová (50 a 100 m prsa), Anna Kolářová (50, 100 a 200 m v. zp.), Lucie Svěcená (50 a 100 m mot.), Barbora Závadová (100, 200 a 400 m pol. záv., 200 m v. zp.)

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud