27. listopadu 2014 • 15:14

Kysela dostal od disciplinární komise pokutu 20 tisíc korun

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Generální manažer hokejistů Litvínova Robert Kysela dostal od disciplinární komise extraligy pokutu 20 tisíc korun za obvinění rozhodčích z tendenčního rozhodování. Kyselu rozzlobil průběh utkání 20. kola na ledě Zlína, v němž Verva 14. listopadu prohrála 5:6 v prodloužení.


Disciplinární komise řešila Kyselovy výroky v České televizi i další vyjádření v médiích. "Robert Kysela se dopustil přestupku poškození pověsti extraligy. Ten spočíval především v tom, že obvinil rozhodčí z tendenčního řízení utkání a v souvislosti s tím citoval anonymní e-mailové zdroje zmiňující možné korupční jednání, aniž by takové jednání bylo jakkoli doloženo," uvedl v tiskové zprávě šéf disciplinární komise Karel Holý.

Podle herního řádu extraligy může její ředitel Josef Řezníček za výroky poškozující dobré jméno soutěže udělit pokutu minimálně 50 tisíc korun. Kysela dostal po jednání disciplinárky nižší trest. "Předseda disciplinární komise vzal v potaz, že na jednání Asociace profesionálních klubů ledního hokeje a v následných rozhovorech pro sdělovací prostředky projevil Robert Kysela nad svým jednáním lítost, přičemž uznal, že jeho vyjádření byla nešťastná, nevhodná a bez podložených důkazů," uvedla disciplinární komise.

"Je samozřejmě smutné, že tahle situace se dost často děje ve Zlíně... Je to až zavádějící. Nechci předesílat, kam by tyhlety věci až mohly dojít, ale normálně mi chodí maily od fanoušků, že to jednání zavání až korupčním jednáním a takovými věcmi. Tomu se chci bránit," řekl Kysela dva dny po utkání v České televizi.

"Už jsem dostal 20 tisíc pokutu od BPA jako od hlavního marketingového partnera (extraligy), takže je to dohromady 40 tisíc. Asi nebudou doma Vánoce," reagoval na finanční postih Kysela po dnešní tiskové konferenci v Litvínově, na které klub představoval novou posilu Jakuba Petružálka.

"S odstupem času, byť si stojím za nějakými názory a hlavně za pohnutkami, které mě k tomu vedly, musím uznat, že ta vyjádření byla do tisku nevhodná. A musím říct, že kdybych byl na Řezníčkově místě, tak bych postupoval stejně," doplnil Kysela vážněji.

Pokutu proto přijal, i když svá vyjádření nepovažuje za extra dramatická. "Ale samozřejmě v okamžiku, když se použijí taková expresivní slova, tak se stane, že to některá média posunou dál. Třeba to i trochu překroutí, nebo to použijí v jiných souvislostech a kontextu a na konec je z toho taková aféra," uvedl Kysela, který přiznal, že podobná vyjádření do sportu nepatří.

Litvínov si po vystoupení ve Zlíně na hlavní sudí Romana Poláka a Roberta Čecha i čárové Jaromíra Bryšku a Přemysla Skopala, kteří duel řídili, oficiálně stěžoval. Kysela se následně za prohlášení omluvil vedení Zlína, svá vyjádření uvedl na pravou míru a uvedl, že slova o korupci byla zkreslena.

Nezměnil ale názor, že výkon rozhodčího Romana Poláka v daném duelu byl katastrofální. Navíc uvedl, že nemá v plánu se omlouvat Polákovi, který po něm omluvu žádal a chtěl ji vymáhat i soudní cestou.

V pátek dopoledne se má Kysela s Polákem setkat, tento pokus o cestu ke smíru zorganizoval ředitel extraligy Řezníček. "Chce, abychom si vyříkali jako chlapi, a já si myslím, že tím by to mělo skončit," myslí si Kysela.

"Musím říct, že samozřejmě nevěřím tomu, že by v dnešní době někdo někomu platil, aby něco ovlivnil. To je holý nesmysl. Ale do Romana Poláka jsem zajel a úmyslně, protože si myslím, že nás v tom zápase jednoznačně poškodil," doplnil Kysela, podle nějž by bylo férové, kdyby po zápase i samotný Polák přiznal, že se mu utkání nevydařilo.

Pokutu ve výši 10 tisíc korun už po stejném utkání dostal Litvínov za vyjádření trenér Severočechů Miloslava Hořavy. Ten neadresně zhodnotil výkon rozhodčích, což se v den zápasu podle herního řádu nesmí. Hořava ale s pokutou nesouhlasí a prohlásil, že ji nezaplatí a raději prý skončí s trénováním.

"On toho řekl daleko méně, nepoužil takto výrazná slova. Myslím si, že by ho asi trestat neměli. Ale je to otázka. Miloš je rozumný kluk a já bych zatím neřekl, že jsme přišli o trenéra," podotkl Kysela, podle kterého existuje možnost, že se Hořava proti trestu odvolá.

A Kysela věří, že by mohl uspět. "Udělal to poprvé. Myslím, že všeobecné braný a známý jako slušný a klidný trenér. Nikoho na té tiskovce nejmenoval, obecně tam nepadlo ani slovo rozhodčí. Byl v nějakých emocích, myslím si, že ten trest je pro něj možná trošku přísný. Nehledě na to, že ten další sled událostí mu dal víceméně za pravdu, že to nebylo dobře odpískané," dodal Kysela.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud