21. prosince 2014 • 10:49

Bobistky při historické premiéře muže neporazily

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Světový pohár v Calgary se stal v sobotu historickou premiérou bobistek v mužském závodu, ale obě pilotky skončily v závodu čtyřbobů v poli poražených. Kanadská olympijská vítězka Kaillie Humphriesová a Američanka Elana Meyersová Taylorová si nicméně splnily velký sen.


"Dnes nejsme hodnoceny podle pohlaví, ale podle schopností," uvedla Humphriesová, která zbytek posádky, už výhradně muže, dovezla na 15. místě ze 17 startujících. Její americká kolegyně, jež předtím vyhrála závod ženských dvojbobů, byla hned za ní šestnáctá. Poslední čtyřbob z Lotyšska ale odjel jen jednu jízdu a nebyl klasifikován.

"Každý byl tak nadšený, že nás vidí závodit a to mi hrozně pomohlo uvědomit si význam té chvíle. U trati stály malé holky, doufejme, že pro ně budeme inspirací a jednoho dne už nebude nic nového, když bude žena závodit s mužskými čtyřboby," řekla Meyersová Taylorová.

Zbytek posádky pilotovaný Humphriesovou tvořili nováčci ve SP Dale, Nemet a McLelland, s Meyersovou Taylorovou v bobu seděli Greenwood, Valdes a brzdař Adams. Kanadský bob ztratil na vítěznou posádku lotyšského pilota Oskarse Melbardise sekundu a tři desetiny, smíšená čtveřice z USA měla ztrátu 1,68.

Než federace vyhlásila od letošního září soutěž čtyřbobů za genderově neutrální, musely obě pilotky během dvou let mimo jiné absolvovat pět závodů na třech různých dráhách, aby získaly licenci pro Světový pohár.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud