21. prosince 2014 • 17:48

Horolezkyně Chlumská v Antarktidě má za sebou Korunu planety

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Renata Chlumská, která v roce 1999 jako první Češka zdolala nejvyšší horu světa Mt. Everest, úspěšně završila projekt zvaný Koruna planety (Seven Summits). Jednačtyřicetiletá rodačka z Malmö tento týden vystoupila na nejvyšší horu Antarktidy Mount Vinson (4892 metrů). Pokořila tak nejvyšší vrcholy všech sedmi kontinentů - šest v letošním roce.


"Jo, zvládla jsem to! Dokázala jsem to," napsala Chlumská na facebooku. Fotografii z pondělního dobytí Mount Vinson vystavila horolezkyně na Instagramu.

Myšlenka na zkompletování Koruny planety se podle ní zrodila už před 15 lety po výstupu na Mt. Everest. Rok nato vylezla Chlumská na Kilimandžáro se svým snoubencem Göranem Kroppem, který však v roce 2002 zahynul při lezení v USA, což převrátilo veškeré její životní i sportovní a cestovatelské plány. K Seven Summits se vrátila až letos.

"Už jsem nemohla odolat a v květnu jsem se rozhodla to zkusit a splnit si sen. Vylézt na těch pět zbývajících vrcholů. V červnu jsem proto vyrazila aklimatizovat se na Kilimandžáro, na kterém jsem byla poosmé," popsala Chlumská.

Poté měsíc po měsíci postupně zvládla i ostatní vytyčené vrcholy Mount McKinley (6194 m, USA), Elbrus (5642 m, Rusko), Carstensz Pyramid (4884 m, Indonésie), Aconcagua (6962 m, Argentina) a Mount Vinson.

"Sama tomu nemohu uvěřit. Takový horolezecký comeback po dvanácti letech. A navíc jsem první Švédka i Češka, která Seven Summits zvládla," pochvalovala si Chlumská. Před ní Korunu planety z Čechů dobyli jen tři muži - Miroslav Caban, Vladimír Nosek a bývalý pražský primátor Pavel Bém.

Pro Chlumskou, která se narodila v Malmö českým emigrantům a má švédské i české občanství, byl projekt dalším z velkých dobrodružství. V letech 2005 a 2006 objela na kole a obeplula na kajaku Severní Ameriku, přes 18.000 kilometrů urazila za 439 dní.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud