21. prosince 2014 • 21:23

Házenkářky Norska zdolaly Španělsko a pošesté vyhrály ME

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Házenkářky Norska zvítězily ve finále mistrovství Evropy v Budapešti nad Španělskem 28:25. Seveřanky v průběhu první půle prohrávaly o čtyři branky, po změně stran ale skóre otočily a získaly šestý titul kontinentálních šampionek. Naopak Španělky na premiérové zlato z velkého turnaje nedosáhly. Bronz vybojovalo Švédsko po vítězství 25:23 nad obhájcem titulu Černou Horou.


Úřadující olympijské vítězky Norky potvrdily svoji současnou dominanci. Uspěly v pátém z posledních sedmi finále evropského šampionátu a spravily si chuť po předloňské porážce v prodloužení v souboji o zlato s Černou Horou.

"Získávat tituly se pro nás určitě nestává nudné, jsme pořád hladoví. Mistrovství Evropy je silný turnaj, kde startuje většina nejlepších týmů světa. Je to vždy velký boj o medaile a my si zlata ceníme," řekl islandský kouč Norek Thorir Hergeirsson, který s týmem získal od svého jmenování hlavním trenérem v roce 2009 už šestou medaili na velké akci.

Lepší vstup do utkání přitom měly Španělky podobně jako ve vzájemném duelu ve skupině, kde nakonec Norkám podlehly také o tři góly. Favorizované Seveřanky působily na začátku finále nervózně, dělaly nezvykle mnoho technických chyb a i ve vyložených pozicích trefovaly brankářku Navarrovou.

Španělský náskok už po třinácti minutách nečekaně vyšplhal na čtyři góly a norský trenér se snažil svůj tým uklidnit při následném oddechovém čase. Jeho svěřenkyně se probraly a do pauzy snížily na 10:12.

Po změně stran pak Norky potvrdily, že mají silnější druhé poločasy. Bleskově srovnaly a dokázaly vystupňovat tempo, na které semifinálový přemožitel obhájkyň titulu Černohorek nestačil.

"V první půli jsme měli problémy. Španělky hrály rychlou házenou a my jsme je nemohli zastavit. Ale musím holky pochválit, že dokázaly změnit hru. Začali jsme trochu výš bránit a v zakončení proti španělské brankářce jsme zachovali víc klidu," pochvaloval si Hergeirsson.

Seveřanky v polovině druhého dějství odskočily do vedení o čtyři trefy, španělský tým pak sice v několika po sobě jdoucích přesilovkách snížil na rozdíl jediné branky, v klíčových chvílích mu ale nedovolila srovnat norská hvězda a nejlepší gólmanka turnaje Solbergová. Závěr už si favoritky pohlídaly a nedovolily Španělkám odvetu za finále Eura 2008.

"V první půli jsme hráli velmi dobře, ale v druhé půli jsme začali mít problémy. Pokud chcete porazit Norsko, musíte odehrát perfektní zápas. Nám se to povedlo jen v první půli," uvedl španělský trenér Jorge Dueňas.

Vítězné Norky si vedle zlata také zajistily účast na světovém šampionátu v příštím roce a na olympijských hrách 2016.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud