22. prosince 2014 • 19:29

Biatlonista Moravec brzdí myšlenky na konečnou desítku v SP

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Biatlonista Moravec navázal na minulou olympijskou zimu a nový ročník Světového poháru rozjel nejlépe v kariéře. V průběžném pořadí je sedmý, ale myšlenky na umístění v elitní desítce i na konci sezony brzdí.


"Nechci to šponovat zbytečně vysoko. Když člověk vidí, kdo je za mnou, tak si myslím, že se to ještě promíchá," řekl Moravec před dnešním vyhlášením ankety Sportovec roku. "Pro mě je důležitý, že ve třech svěťácích jsem udržel všechny závody, nejsou výpadky jako třeba vloni, kdy to bylo nahoru dolů, hlavně začátek."

Do sezony sice vstoupil trochu smolně ve smíšené štafetě a v prvním individuálním závodu, ale následně dojel druhý a od té doby patří vždy ke špičce. "Začátek mohl být samozřejmě lepší, ale jsem naprosto spokojený," pochvaloval si.

Dokázal se vypořádat s tlakem, který na něj jako na trojnásobného olympijského medailistu ze Soči je. "Můj plán byl se tím moc nesvazovat a zatím se mi to daří. Když se ta sezona rozběhne a člověk zjistí, jak na tom je, je to snazší," řekl.

Ze Soči si pamatuje dojezdy do cíle. Ve smíšené štafetě si vychutnal jako finišman týmové stříbro, stejnou medaili získal i ve stíhacím závodu a přidal ještě bronz v závodu s hromadným startem. "Měl jsem prostor si dojezdy užít asi jako nikdo jiný. Já na to měl spoustu času a o to víc mi to zůstalo v paměti," zazářily mu oči.

Radost má z vlastních výkonů, ale také z vystoupení reprezentačních kolegů. Český biatlon sbírá úspěchy jako celek. "Pro nás jen dobře a vždycky je lepší, když se daří víc lidem, než když to táhne jen jeden člověk. Když je každý závod někdo jinej nebo se to opakuje, nemůže být nic lepšího," řekl Moravec.

Po úvodním kolotoči závodů Světového poháru se těšil trochu na klid. Na Vánoce bude doma, ale ne dlouho. Protože v Česku není sníh, brzy vyrazí trénovat do Itálie. "Teď ale budu v klidu a aspoň na chvíli se chci zastavit," řekl.

V sobotu se představí v exhibici v Německu. Na stadionu fotbalistů Schalke pojede závod smíšených dvojic. "Na atmosféru se těším, takovou člověk nikde nezažije, ale ten samotný závod je možná těžší než normální svěťák. Střelba tam je pod takovým tlakem, že takový nebyl ani na olympiádě," konstatoval Moravec.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud