14. ledna 2015 • 11:24

Veřejnost vybere nejlepšího českého dostihového koně historie

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Z pětice dostihových koní vzejde ten nejlepší v české historii. Veřejnost může až do 31. ledna hlasovat v anketě Kůň všech dob na stránkách dostihovy-svet.cz a vybírat mezi Darsalamem, Korokem, Lionelem, Shamalganem a Železníkem, které nominovali dostihoví publicisté. Vítěz bude vyhlášen na pražském Žofíně 28. února při galavečeru, který letos poprvé spojí parkur a dostihy.


Mezi pěticí koní patří k nejznámějším nejspíše Železník, jediný čtyřnásobný vítěz Velké pardubické. Korok slavnou českou steeplechase ovládl třikrát.

Další tři koně se proslavili v rovinových dostizích. Darsalam je první český vítěz rovinového dostihu nejvyšší kategorie Grupy 1 (Rheinland Pokal), Shamalgan se jako kůň v českém tréninku umístil v klasické francouzské Velké jarní ceně a Lionel byl vítěz Českého derby 1942 a je jediný čtyřnásobný vítěz Ceny prezidenta republiky.

V rámci večera nazvaného Koně na Žofíně budou vyhlášeni také nejlepší jezdci nad překážkami a na rovinách. Nejúspěšnější jezdci Českého skokového a drezurního poháru, Pavo Poháru Jezdectví a parkuroví jezdci a koně roku 2014.

"Koně jsou srdeční záležitostí stovek tisíců Čechů, vždyť je jich u nás již rekordních 82 tisíc, přesto si stále veřejnost plete jednotlivá odvětví! Rozhodli jsme se tedy spojit dvě nejrozšířenější, parkury a dostihy, abychom zdůraznili jejich odlišnosti, ovšem současně připomněli, že v centru zájmu stále stojí naši milovaní čtyřnozí krasavci," vysvětlila za pořadatele šéfredaktorka časopisu Jezdectví Zdena Motyginová, proč se letos spojili dostihy s parkurem.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud