25. ledna 2015 • 14:21

Hokejisté mají na účast v evropském výběru na SP různé názory

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Fanoušci ostatních evropských zemí mimo Česko, Švédsko, Finsko a Rusko se musejí smířit s tím, že na obnoveném Světovém poháru v roce 2016 budou mít jejich hokejisté zastoupení jen v poskládaném Teamu Europe. Nelíbilo se hlavně Slovákům či Švýcarům, ale rozhodnutí organizátorů NHL a NHLPA se jim nepodařilo zvrátit. Pro některé hráče je možné působení v mezinárodním týmu hodně zvláštní, ale například slovenský brankář Jaroslav Halák měl pro takový krok při malém počtu zástupců jeho země v NHL pochopení.


"Je to turnaj, který organizuje NHL a Hráčská asociace NHLPA. Oni si určili pravidla. Bohužel nemáme v NHL tolik hráčů, abychom poskládali celý tým. Takhle můžou fandit všichni evropští fanoušci z menších hokejových zemí, které tam budou mít zastoupení," řekl oficiálním stránkám Slovenského svazu ledního hokeje jeho generální sekretář Otto Sýkora, který se spolu s prezidentem SZLH Igorem Nemečkem zúčastnil posledních jednání před sobotním zveřejněním akce v Columbusu.

"Nedává to moc smysl. Vůbec se mi to nelíbí. Myslím, že to je turnaj národních týmů a každý chce hrát za svou zemi. S hrdostí nastupujete na každé olympiádě i Světovém poháru. O tom to je. Já rád reprezentuju Švýcarsko, stejně jako další kluci Slovensko, Česko nebo Švédsko," prohlásil švýcarský obránce Mark Streit z Philadelphie. Zvláštní to přišlo například i slovenské hvězdě Mariánu Hossovi z Chicaga.

Jeho krajan Halák ale chápal, proč k tomu došlo. "Je to jiné než před deseti lety. Při předcházejících turnajích NHL mělo Slovensko na výběr okolo 40 hráčů z NHL. Teď je jich maximálně dvanáct a z toho se těžko tvoří tým," prohlásil Halák.

S dalšími slovenskými hvězdami v čele se Zdenem Chárou a Mariánem Gáboríkem by při doplnění o osobnosti ze Švýcarska, Německa a dalších zemí včetně Slovince Anžeho Kopitara či Rakušana Thomase Vaneka podle něj mohli vytvořit kvalitní tým. "I pro fanoušky by mohlo být zajímavé vidět hráče různých zemí v jednom týmu a sledovat jejich souboje proti ostatním reprezentacím," dodal gólman New Yorku Islanders.

"Tahle myšlenka se mi líbí. Hrát proti Kanadě v plné síle v týmu, který má šanci, je velice lákavé. Když se podíváte na nejsilnější výběry Kanady, USA nebo Švédska, tak samotné Dánsko proti nim nemá žádnou šanci," prohlásil dánský útočník Frans Nielsen, Halákův spoluhráč z Islanders. "Chtějí udělat vyrovnaný a nejlepší možný turnaj. Tak to prostě je. Zahrát si Světový pohár bude fajn zkušenost," podotkl Kopitar, který by jinak se Slovinskem neměl šanci startovat.

"Mladé hvězdy ze Severní Ameriky a tým nejlepších evropských hráčů z ostatních zemí než čtyř velmocí z Evropy nám umožňuje zařadit více výborných hokejistů, kteří by jinak mohli na turnaji chybět," prohlásil komisionář NHL Gary Bettman.

Organizátoři navíc přiznali, že ani na kvalifikační turnaj dalších evropských zemí není prostor. "Uvidíme, jak se to vyvine. Věříme, že turnaj bude mít dobrý začátek a pak na tom budeme dál stavět," nastínil Bettman.

Podle spekulací zámořských médií ale není vyloučena tato varianta i v roce 2019, pokud se Světový pohár opět uskuteční. V plánu je prý navíc ještě i další zajímavá akce v podání hvězd NHL.

V roce 2018 by se mohly ve stylu golfového Ryder Cupu utkat v sérii na tři či čtyři vítězné zápasy pětadvacetičlenné výběry severoamerických hráčů proti zbytku světa. Tam by údajně mohli hrát severoameričtí hráči, kteří jsou původem z Evropy. Předpokládá se, že se bude hrát na Starém kontinentu jako náhrada za zápasy NHL na evropské půdě, které se konaly naposledy na startu sezony 2011/12.

Další myšlenka do budoucna je údajně i taková, že daleko volnější pravidla v možnosti reprezentovat zemi svých předků by mohla IIHF dát v případné kvalifikaci na Světový pohár i zemím jako Anglie, Irsko, Itálie či Francie.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud